Kultura     | 09.04.2021. 13:44 |

Kontroverznu utakmicu s KK Bosna Šibenčani obilježili posebnim pivom

FENA

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Šibenik i Sarajevo su prijateljski gradovi, ali već 38 godina među ljubiteljima košarke u ova dva grada nema suglasnosti oko toga ko je bio prvak Jugoslavije u košarci 1983. godine – KK Šibenka ili KK Bosna.

U kontroverznoj završnici majstorice odigrane 9.4.1983. u Šibeniku domaći tim došao je do pobjede 83:82, ali je Košarkaški savez Jugoslavije (KSJ) dan kasnije usvojio žalbu KK Bosna na spornu sudačku odluku u završnici meča (prekršaj nad Draženom Petrovićem) i naredio ponovno odigravanje utakmice. Kako se igrači „Šibenke“ nisu pojavili na tom meču, pobjeda, a time i titula prvaka bivše države pripala je sarajevskom klubu. Šibenčani nisu htjeli vratiti  medalje, a do danas se nisu pomirili s odlukom, za koju tvrde da je bila politički motivirana.

Uz košarkaške kronike, na ovaj, po mnogima najsporniji događaj iz jugoslavenske košarke, već dvije godine podsjeća i pivo simboličnog naziva „83:82“, koje proizvodi Pivovara 022 iz Šibenika.  

-S obzirom da smo veliki lokapatrioti, veliki zaljubljenici u Šibenik, navijači svih šibenskih klubova, ideja o posvećivanju piva toj utakmici, nametnula se praktički od osnutka pivovare 2017. godine. Za nas Šibenčane, svih generacija, taj događaj, osvajanje titule i naknadno poništenje iste, zauvijek će ostati velika rana na srcima, iako mi nikad nismo priznali političke odluke tadašnjeg košarkaškog saveza. "Šibenka" je prvak na parketu, sve ostalo su neke druge igre, kaže za Fenu suvlasnik pivovare Vedran Škugor.

Očekivano, otkako je prije dvije godine pušteno u prodaju, pivo "83:82" je postalo najpopularnije i ujedno najprodavanije pivo ove pivovare, kojeg se može naći od Osijeka do Dubrovnika. Kako ističe Škugor, poseban interes za njim vlada u ovim danima, kada se obilježava taj događaj, pa narudžbe stižu ih svih dijelova Hrvatske.

Što se tiče aktera utakmice, od onih koji su nosili dres "Šibenke", oni koji su ostali u Šibeniku, pivo su probali i oduševljeni su idejom, ali i samim pivom.

-Želja nam je da to pivo uručimo svim živućim akterima te utakmice, kao podsjetnik na povijesnu sportsku nepravdu. I 38 godina od te utakmice, Šibenik i Šibenčani jednakom tugom i radošću, euforijom i bijesom pričaju o tim trenucima, dodaje Škugor., naglašavajući da je pivo uručeno i nekadašnjem predsjedniku KSJ, Vasilu Tupurkovskom.

Uprkos različitim stavovima i sjećanjima vezanim za tadašnji rasplet košarkaškog prvenstva, ovo pivo, kako kaže Škugor, često odlazi i u Bosnu i Hercegovinu, a posebno u Sarajevo kao poklon ili suvenir.

-Uglavnom dobijemo samo riječi hvale na ideju i pivo. Naravno, nakon ovog članka očekujemo od većine iste takve reakcije, ali sigurni smo da će biti i onih koji će tvrditi kako je odluka tadašnjeg vodstva KSJ bila ispravna i da prekršaj na Draženu Petroviću nije bio, da je isteklo vrijeme, da su uvjeti na utakmici bili neregularni itd. Sve i da je sve to istina, neka se samo zapitaju koja je to utakmica poništena, u bilo kojem sportu, zbog jedne sudačke pogreške, navodi Škugor, kojeg očito i danas proganja događaj iz 1983. godine.

Zanimljivo je da „83:82“ nije jedino pivo Pivovare 022 koje ima „svoju priču“. Naprotiv, slogan pivovare je „pivo koje ima priču“.

-Naše prvo pivo nazvano je "1066" u spomen na godinu prvog pisanog spomena grada Šibenika. Poslije njega uslijedilo je pivo "1646" čime smo željeli obilježiti godinu u kojoj su izgrađene dvije tvrđave (Barone i sv. Ivan), koje su obranile grad u Kandijskom ratu. Naše zadnje pivo nazvano je "Herz", a posvećeno je prvoj transplantaciji srca u povijesti Makedonije, koja se dogodila 23.05.2020. godine, a koju je izveo makedonski kardiokirurg po majci Šibenčanin. Pivo je napravljeno u suradnji sa Makedoncima, koji u Zagrebu imaju svoju pivovaru Hotch Potch. Cilj tog piva je probuditi svijest o važnosti donorstva u Makedoniji, koje je nažalost na niskim granama, kaže u razgovoru za Fenu suvlasnik Pivovare 022 iz Šibenika Vedran Škugor.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo