Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 14:30 |

Hadžibajrić posjetio najstarije stanovnice Starog Grada uoči ramazana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić danas je posjetio 107-godišnju Ajku Lokmić i 100-godišnju Fadilu Ramić, uručio im prigodne poklone i uputio iskrene čestitke za predstojeći ramazan.

Ajka Lokmić više od jednog stoljeća živi u staroj porodičnoj bosanskoj kući, u ulici Mejlijina na Kovačima. Tu je došla 1918. godine, kao siroče iz Prvog svjetskog rata kad je imala četiri godine. U dugom, ali teškom životu nana Ajka je rodila, othranila i podigla četvoro djece, a ima unuke i praunuke.

- Načelnik Hadžibajrić i predstavnici Općine Stari Grad ranije su već posjećivali tu staricu, za vrijeme Dana Općine Stari Grad u maju 2018. i 2019. godine. Kako su nam rekli Ajkini ukućani, njeno uzbuđenje i zadovoljstvo su ogromni, prilikom svake posjete načelnika Hadžibajrića - navode iz Općine Stari Grad.

Ajkin sin Nurudin prisjetio se da su nekadašnji ramazani, kad je i nana Ajka bila mnogo mlađa, bili svečaniji.

- To je bila istinska ceremonija, pripremali su se iftari, mirisala je cijela ulica. Mislim da toga malo danas ima – naglasio je Nurudin Lokmić.

U ulici Paje na Mahmutovcu skoro cijeli život živi Fadila Ramić, koja uskoro slavi 100. rođendan. Njen unuk Jasmin Sipović je rekao da se nana Fadila posebno radovala svakom ramazanu.

- Nana je prije svaki ramazan postila, nažalost to više ne može u ovim godinama. Nana Fadila je majka šehida, izgubila je sina u ratu. Posjeta načelnika Hadžibajrića i pokloni Općine mnogo znače i nama i nani Fadili, jer takvi ljudi zaslužuju pažnju – kazao je Jasmin Sipović.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić kazao je da to nije prvi put da se Općina Stari Grad sjeti svojih najstarijih stanovnika za svečane dane.

- Ne smijemo zaboraviti stare osobe, dužni smo im odati poštovanje kakvo zaslužuju. Kako se mi budemo odnosili prema starim osobama, svojim roditeljima, tako će se i naša djeca odnositi prema nama - poručio je. Porodice Ajke Lokmić i Fadile Ramić su, kaže Hažibajrić, istinski primjer brige o roditeljima i nanama.

Predstavnici Općine Stari Grad danas su posjetili i dvije porodice u kojima žive djeca sa invaliditetom. Uz ramazanske čestitke i njima su uručeni prigodni pokloni.

- Majka desetogodišnjeg Amara Kopića iz ulice Jelića zahvalila je Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću za posjetu i poklone. Isto je učinila i Sena Bajraktarević, Damirova majka iz ulice Edhema Mulabdića - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'