Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 14:42 |

Edukacija za istraživanje slučajeva seksualnog uznemiravanja u sklopu policije

FENA Saopćenje

KONJIC, 9. aprila (FENA) - "Postupanje u slučajevima diskriminacije na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja unutar policije“, tema je dvodnevne radionice organizirane u Konjicu, kojoj prisustvuju policijski službenici/e iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radi se o drugoj radionici ovog tipa, koja danas završava rad, a u sklopu koje je educirano ukupno 30 policijskih istražitelja.

Radionica se realizira u okviru projekta „Borba protiv rodno zasnovanog nasilja u policijskim strukturama u BiH“, koji provodi Udruženje „Mreža policijskih službenica“ uz podršku Ambasade SAD.

Edukacija je usmjerena na policijske službenike/ce koji su zaposleni u nadležnim odjelima za ispitivanje slučajeva diskriminacije unutar policije, a obrađuju su sve relevantne teme koje će im pomoći u prepoznavanju slučajeva diskriminacije, blagovremenom istraživanju i njihovom dokazavanju, te zaštite žrtve.

Rezultati provedenog istraživanja pokazali su da u policiji postoji visoka tamna brojka slučajeva diskriminacije, s fokusom na diskriminaciju na osnovu spola i seksualno uznemiravanje.

Imajući u vidu činjenicu da policija treba da bude primjer drugim institucijama u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja kako prilikom preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, tako i unutar svojih redova, apsolutno je neprihvatljivo da se takvi slučajevi u policiji ne prijavljuju i ne procesuiraju, saopćeno je iz "Mreže policijskih službenica".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu