Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 14:17 |

Lasić obišao gradilišta Južne obilaznice Mostara i dionice Neum - Stolac

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. travnja (FENA) - Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić u petak je posjetio lokalitete Južne obilaznice Mostara i dionice Neum – Stolac, na magistralnoj cesti M-17.3.

U pratnji Uprave JP Ceste FBiH te predstavnika nadzora i izvođača radova, ovaj posjet imao je za cilj praćenje dinamike izvođenja radova na ovim važnim infrastrukturnim projektima te sagledavanje eventualnih posljedica pandemije covid-19 na niskogradnju u FBiH.

- Višedecenijski problem odvijanja tranzitnog prometa kroz jezgro grada Mostara na magistralnoj cesti M-17, je u fazi visokog prioriteta i realizacije. Zbog ranijeg nedostatka sluha za ovaj problem, prilikom preuzimanja pozicije federalnog ministra, ovo je bio jedan od mojih najvažnijih zadataka da, zajedno sa Upravom JP Ceste Federacije, krenemo ka izgradnji Južne obilaznice Mostara - izjavio je ministar Lasić.

Ocijenio je kako će za dvije godine, po završetku izgradnje, Južna obilaznica doprinijeti jačanju organizacije prometa u Mostaru a i samoj Hercegovini, kao i rasterećenju gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima.

 Izgradnja magistralne ceste Neum-Stolac od izuzetnog je značaja jer će se njenom izgradnjom riješiti problem prometne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNŽ-a, skratiti vrijeme putovanja te unaprijediti sigurnost svih učesnika u prometu, ističu iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

- Ovaj nedostatak prometne povezanosti Neuma sa ostatkom zemlje se najviše osjetio zbog uvođenja protupandemijskih mjera susjednih država, kada je naš jedini grad na moru imao značajan rast turizma. Trenutno je u svim etapama izvođenje radova u završnoj fazi, osim na posljednjoj dionici Hutovo – Stolovi gdje možemo vidjeti strojeve koji rade u punom pogonu, koji nisu zaustavljeni čak ni zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom. Završetkom ove dionice će se kompletirati izgradnja magistralne ceste Neum – Stolac, ukupne dužine od 36 km, a sa tim dokazujemo da timskim radom možemo postići puno više za razvoj gospodarstva i bolje uvjete za građane cijele Bosne i Hercegovine čak i u ovo pandemijsko vrijeme - naglasio je ministar Lasić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo