Svijet     | 09.04.2021. 16:34 |

Kremlj strahuje od nastavka borbi punog obima na istoku Ukrajine

FENA Internet

MOSKVA, 9. aprila (FENA) - Kremlj je saopćio u petak kako strahuje od nastavka borbi punog obima u istočnoj Ukrajini i da bi mogao poduzeti korake na zaštiti civila u toj regiji, u oštrom upozorenju koje dolazi u vrijeme dok se ruski vojnici gomilaju u blizini ukrajinske granice.

U saopćenju portparola ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrija Peskova, odražava se odlučnost Kremlja da spriječi Ukrajinu da koristi silu kako bi preuzela kontrolu nad teritorijom pod vlašću separatista na istoku zemlje.

Ukrajinska strana i proruski separatisti bore se na istoku Ukrajine nakon ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluotoka 2014. godine. Više od 14.000 ljudi poginulo je u sukobu i napori na političkom rješenju u slijepoj su ulici.

Zvaničnici u Ukrajini i na Zapadu izrazili su zabrinutost u posljednjim sedmicama zbog sve učestalijih kršenja primirja u industrijskom središtu zemlje, poznatom kao Donbas. Također su izrazili zabrinutost zbog stacioniranja ruskih vojnika duž granice s Ukrajinom.

Tokom telefonskog razgovora s Putinom u četvrtak, njemačka kancelarka Angela Merkel "pozvala je na prekid gomilanja vojnika u cilju de-eskalacije situacije".

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u četvrtak da su SAD također sve zabrinutije gomilanjem vojnika, naglašavajući da Rusija sada ima više vojnika na granici s Ukrajinom nego bilo kada od 2014.

U reakciji na te izjave, Peskov je kazao da Rusija ima pravo da razmjesti vojnike bilo gdje na svojoj teritoriji. Optužio je ukrajinsku vojsku za "eskalaciju provokativnih akcija" duž linije kontrole na istoku zemlje kao prijetnju ruskoj sigurnosti.

- Kremlj strahuje da bi se građanski rat mogao nastaviti u Ukrajini, i ako se taj građanski rat i vojne akcije punog obima nastave u blizini naših granica to bi zaprijetilo sigurnosti Ruske Federacije. Trenutna eskalacija je bez presedana - izjavio je Peskov.

Dmitrij Kozak, Putinov savjetnik koji obavlja dužnost vodećeg ruskog pregovarača za Ukrajinu, u četvrtak je upozorio protiv ukrajinskog korištenja sile na preuzimanju istoka zemlje, rekavši da bi takav potez označio "početak kraja Ukrajine".

Kozak je izjavio da će Rusija vjerovatno djelovati kako bi zaštitila civile ukoliko budu suočeni „s potencijalnim masakrom poput onoga tokom bosanskog rata u Srebrenici u 1995.“

Upitan da prokomentira Kozakove izjave, Peskov je rekao da bi sve zemlje u slučaju ponavljanja Srebrenice, među kojima i Rusija, "poduzele mjere na sprečavanju takve tragedije".  On navodi da agresivna nacionalistička retorika u Ukrajini pojačava mržnju protiv ruskog govornog stanovništva na istoku zemlje.

Zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova saopćio je u petak da su Sjedinjene Države obavijestile Tursku da su dva američka ratna broda krenula u Crno more i da će tu ostati do 4. maja.  Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da su SAD obavijestile Tursku 15 dana prije prolaska brodova kroz Bosfor i Dardanele u Crno more, u skladu s konvencijom koja regulira prolazak brodova kroz turske moreuze.

Takvi obilasci američkih i brodova ostalih članica NATO-a iritiraju Moskvu, koja je dugo vremena uznemirena ukrajinskim naporima na izgradnji vojnih veza sa Zapadom i njenim aspiracijama ka eventualnom članstvu u NATO-u.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova  upozorila je u petak da će ukrajinska nastojanja ka približavanju NATO-u " ne samo mogla dovesti do goleme eskalacije  situacije na jugoistoku, nego nego bi također mogla izazvati nepovratne posljedice po ukrajinsku državnost", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!