Bosna i Hercegovina     | 09.04.2021. 16:55 |

Forto preuzeo donaciju vakcina iz Srbije i obećao kompenzaciju (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Donacija od 10.000 vakcina iz Republike Srbije za Kanton Sarajevo dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Donaciju je preuzeo premijer KS Edin Forto koji je izjavio da je riječ o AstraZeneca vakcinama čiju primjenu kroz zdravstveni sistem kantona očekuje u narednim danima.

Zahvalio je ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije na doniranih 20.000 doza vakcine, od kojih je danas isporučena prva polovina.

- Vlada KS će ponuditi građanima Srbije kompenzaciju u protuvrijednosti ove donacije, koja će vjerovatno biti u vidu vaučera za odsjedanje u našim hotelima na račun Vlade - rekao je Forto.

Lončar je istakao da koronavirus ne poznaje granice i da su svjesni da neće biti pobijeđen ako stanovništvo bude vakcinisano samo u određenoj zemlji a da problemi ostanu kod komšija.

- Iz tog razloga želimo maksimalno pomoći svima, posebno našim prijateljima i to je razlog za ovu donaciju - naveo je Lončar.

Preuzimanju donacije prisustvovao je i ministar zdravstva KS Haris Vranić koji je naglasio da je KS na sve načine pokušao kupiti vakcine, ali da u tome nisu uspjeli iz poznatih razloga.

Dodao je da su zdravstvene institucije spremne za početak masovne vakcinacije, te da se dosad za vakcinisanje prijavilo više od 58.000 građana u KS.

Pogledajte https://fena.ba/video/5699

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EkBKOL4FqxY72ccpFNivKcED5rejItNt?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu