Bosna i Hercegovina     | 10.04.2021. 10:17 |

Hadžibarić: Nikada nećemo dozvoliti zaborav zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Gradonačelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću povodovom njegovog zahtjeva Gradu Sarajevo i Općini Stari Grad za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski. Također Ćosić zahtjeva i vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica. Reagiranje načelnika Hadžibajrića prenosimo u cjelosti.

"Vraćajući se danas kući iz svog kabineta u Općini Stari Grad razmišljao sam o zahtjevima koje ste putem medija uputili meni i predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad Mirzi Bataloviću.

Dok sam išao ulicom Obala Vojvode Stepe (sada Obala Kulina bana), pored Parka cara Dušana (sada At mejdan), pa pored Principovog mosta (sada Latinska ćuprija), prošao sam i pored Carevog mosta i Šeher ćehajine ćuprije, nastavio oko Gradske vijećnice, pa pored ulice Miloša Obilića (sada Safvet-bega Bašagića), došao sam do Katedrale i skrenuo u ulicu Svetozara Markovića (sada je to ulica Josipa Štadlera) prolazeći pored Hajduk Veljkove ulice (sada ulica Muse Ćazima Ćatića), presijecajući ulicu istinske heroine Remzije Omanović (sadašnja Logavina) ušao sam u ulicu Svetozara Markovića (sada Čemerlina) i došao do svoje kuće u ulici Alije Hodžića (sada Kečina), osvjedočenog antifašiste koji je od strane domaćih kolaboracionista u Drugom svjetskom ratu uhvaćen od strane četnika nabijen na kolac i okrenut na ražnju na Hreši razmišljao sam o vašem zahtjevu za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica. Evo, nabrojao sam vam ih. O kakvim tačno fašističkim pokretima i idejama govorite?

Pošto ste naveli da očekujete moj odgovor, pokušat ću vam pristojno odgovoriti i reći da, između ostalog, niste uopšte upućeni u nadležnosti i granice lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo. Gradonačelniče Ćosiću, niste upućeni da spomen ploča na Gradskoj vijećnici spada u nadležnost Gradske uprave Grada Sarajevo, a spomen ploča u Ferhadiji (bivša ulica Vase Miskina) se nalazi na teritoriji Općine Centar, a ne Stari Grad. Ipak, vi ste prozvali mene i predsjedavajućeg Batalovića koji smo legitimno izabrani predstavnici našeg naroda u Starom Gradu u kojem je puno, puno mjesta na kojima je potekla krv nevinih građana tokom agresije na naš grad.

Moj stav o ovom pitanju je potpuno jasan. Besmisleno je pričati o nečemu što je davno dokazano presudama međunarodnih institucija i drugih sudova, pa ćemo ove poteze Ćosiću tretirati kao neozbiljne i populističke.

Naše spomen ploče ne postoje da bi vrijeđale jedan narod, nego da bi ukazale na stradanja i zločine nad nevinim ljudima. Spomen ploče postoje da nas svakodnevno podsjećaju na jasnu diferencijaciju između dobra i zla, žrtve i zločinca. Kao načelnik Općine Stari Grad nikada nisam pravio, niti ću, razliku između građana na osnovu njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti. Ali, uvijek ću praviti razliku između zločinca i žrtve.

Iz poštovanja prema žrtvama masakra na Markalama i njihovim porodicama, svojevremeno sam glasno rekao ne održavanju događaja neprimjerenog sadržaja na pijaci Markale. Iz poštovanja prema žrtvama stradalim zbog politike koju je provodio presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić odbio sam da budem u istoj prostoriji s njim prilikom preuzimanja mandata 2016. godine. Isto tako poštujem i priznajem sve nevine žrtve srpkog naroda u periodu od 1992.-1995. Ali, nikada, nikada nećemo izjednačiti žrtve i zločince i nikada nećemo dozvoliti zaborav zločina", navodi se u otvorenom pismu načelnika Hadžibajrića, saopćeno je Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad Sarajevo. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom