Ekonomija     | 10.04.2021. 10:08 |

Matošević: Uspješno okončana zimska sezona na Vlašiću

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 10. travnja (FENA) - U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je oko 50.000 noćenja na Vlašiću, procjenjuju u Turističkoj zajednici Srednjobosanske županije (SBŽ), čiji direktor Miroslav Matošević ističe da je zimska sezona na toj planini uspješno okončana, obzirom na uvjete pandemije koronavirusa.

Matošević je u izjavi za Fenu pojasnio da je od 1. siječnja do 31. ožujka zvanično evidentirano 16.458 noćenja u registriranim hotelskim kapacitetima na Vlašiću, naglašavajući da to predstavlja samo dio ostvarenih ukupnih noćenja.

- Tu se radi o podacima iz registriranih hotela koji prijavljuju goste. Ne posjedujemo podatke iz privatnih vikend objekata, kao i drugih tipova smještaja koji nisu registrirani, a koji imaju oko 11.000 postelja i gdje se ostvari veći broj noćenja. Stoga, prema našim slobodnim procjenama, u ova prva tri mjeseca ostvareno je oko 50.000 noćenja - kazao je.

Na Vlašiću su dominirali domaći gosti, dok je, kako kaže, 11 posto njih došlo iz inozemstva, u prvom redu iz Hrvatske.

Govoreći o organiziranju turističke sezone u uvjetima pandemije, Matošević je podsjetio da je na Vlašiću bila otvorena sezonska ambulanta i uspostavljen poseban odjel za osobe sa simptomima koje upućuju na covid-19, dok je bilo omogućeno i svakodnevno PCR testiranje za turiste.

- Testiranje je provodio Zavod za javno zdravstvo SBŽ-a, tako da su imali konstantan uvid u epidemiološku situaciju. Jako je nezahvalno bilo što izjaviti ili prognozirati vezano za covid-19 i uopće epidemiološku situaciju. No, prema informacijama koje su nama dostupne, teško da se može dovesti u vezu trenutna epidemiološka situacija sa zimskom turističkom sezonom, barem na području srednje Bosne. Skijaški centar Vlašić prestao je sa radom sredinom veljače, a u tom periodu nije zabilježeno veće povećanje broja oboljelih - kazao je Matošević.

Osvrćući se na epidemiološke mjere, istaknuo je da je na Vlašiću, uz usvojeni interni covid protokol, inspekcijski nadzor bio svakodnevan, što je, kako ističe, znatno utjecalo i na poštivanje mjera u okviru registriranih ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o ekonomskom aspektu, Matošević je naglasio da su pojedini hoteli na Vlašiću u siječnju imali gotovo identičan prihod kao i u istom periodu prošle godine.

- Tijekom zimske sezone na Vlašiću je radilo i dosta osoba iz drugih dijelova BiH. Radi se o onima koji su dobili otkaze u hotelima koji nisu imali gostiju. Čak smo imali i cijele obitelji koje su dolazile raditi na Vlašić - kazao je.

Vlašić se priprema i za ljetnu sezonu, u kojoj se, također, očekuje najveći broj domaćih gostiju.

- Nadamo se da će tijekom ljetnog perioda biti smanjen broj zaraženih i da ćemo imati jednu normalnu sezonu, s naglaskom na domaće goste. Prema informacijama iz hotela, postoje i najave dolaska gostiju iz arapskih zemalja, a osobito iz Saudijske Arabije - dodao je. 

U predstojećem periodu očekuju se, kako kaže, sastanci kojima je cilj otklanjanje nedostataka i problema koji opterećuju turizam na Vlašiću, poput onih koji se odnose na promet, te organiziranje skijanja i kretanja pješaka.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo