Bosna i Hercegovina     | 11.04.2021. 12:25 |

Ukupno 10 timova iz sedam općina BiH na online radionici 'eUPSHIFT'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. travnja (FENA) - Četvrta "eUPSHIFT" online radionica u Bosni i Hercegovini počela je u nedjelju s ciljem osposobljavanja mladih ljudi vještinama i resursima potrebnim za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za njih.

eUPSHIFT radionicu realizira organizacija "Genesis Project" iz Banje Luke u partnerstvu s UNICEF BiH, a uz financijsku podršku Kraljevine Švedske, a riječ je o online radionici prema UPSHIFT metodologiji razvijenoj u UNICEF-ovom Uredu za inovacije, priopćeno je iz UPSHIFT-a BiH.

Na ovu radionicu mogli su se prijaviti adolescenti uzrasta od 13 do 19 godina u timovima od tri do pet članova s područja općina Travnik, Novi Travnik, Kiseljak, Brestovsko, Fojnica, Jajce, Vitez, Busovača, Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Dobretići, Kreševo i Donji Vakuf.

Nakon izvršene selekcije, za sudjelovanje u ovim radionicama odabrano je 38 mladih u 10 timova, kojima će tim mentora u periodu od 11. do 18. travnja pružati podršku, provesti ih kroz proces analize i rješavanja problema i omogućiti da steknu nova znanja i vještine.

Bojan Petrović, Matea Cvitić, Sara Klarić i Josip Saraf su tim iz Divičana, Jajce, a pokušavaju riješiti problem "Naša školska biblioteka i čitaonica nisu opremljene".

Delila Osmančević, Lamija Muminović i Kermo Mirza, tim iz Busovače, bave se problemom "Postoji tenzija među mladima različitih nacionalnosti u našem mjestu".

Lara Slipac, Sandro Matošević, Marija Bilić i Andrea Šiško iz Novog Travnika pokušat će riješiti problem "Sportski teren nije prilagođen osobama sa invaliditetima i mlađoj djeci".

Ajla Omeragić, Arnes Sarajčić, Hamza Mujčić, Tarik Omerdić i Elmir Palić su tim iz Travnika i žele riješiti problem "U našem kantonu ne postoji kino".

Ajla Behlil, Nedžma Jusupović i Vanesa Stanić iz Kiseljaka rješavaju problem "U našem mjestu ne postoji prostor za mlade/omladinski centar".

Luka Oroz, Antonio Šimunić, Gabrijela Krajina i Ewald Stanić dolaze iz mjesta Gojevići, Fojnica i bave se problemom "Mladi se hrane nezdravo i to negativno utiče na njihovo zdravlje".

Nikolina Bilandžija, Selma Hodžić i Valentina Marjanović, tim iz Jajca, bavi se problemom "Ne postoje aktivnosti za mlade u kojima bi se svi družili sa svima".

Hana Turudić, Ajla Husić, Alisa Gazić i Ajna Mecavica dolaze iz Divičana, Jajce i žele riješiti problem "Mlade se osuđuje zbog njihovog fizičkog izgleda".

Natalia Džepić, Sanda Šako i Ivano Iviš su iz Fojnice i rješavaju problem "Mladi nemaju vještine potrebne za vođenje domaćinstva".

Tara Šiljak, Arijan Duradbegović, Cetin Amel, Adin Kurbegović i Ena Hozić iz Bugojna žele riješiti problem "U našem mjestu ne postoji muzička vježbaona ni orkestar u kojem može učestvovati ko god poželi".

Na kraju radionice, u nedjelju, 18. travnja, svi timovi će svoje ideje prezentirati pred stručnim žirijem, nakon čega će žiri izabrati pet timova kojima će se dodijeliti grantovi od po 3.000 maraka kako bi svoju ideju proveli u djelo, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'