Bosna i Hercegovina     | 11.04.2021. 18:33 |

Volonteri Let’s Do It tima u 10 bh. gradova zasadili više od 6.000 sadnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Volonteri Let’s Do It tima, u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas su posadili drveće u deset gradova širom BiH u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“.

Timovi su posadili više od 6.000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu.

U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo, korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drveća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

Uvažavajući trenutne epidemiološke preporuke i sigurnost volontera, sve aktivnosti su sprovedene uz ograničen broj učesnika.

- Nakon uspješne saradnje i realizovanih akcija sadnje u oktobru prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Evropi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kiseonik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju - poručili su iz Let's Do It tima.

Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju obezbijeđen je u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

- Efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnavljanje šuma povećava potencijal šuma za apsorbovanje i skladištenje CO2, promoviše bioekonomiju i smanjuje utjecaj i obim požara te štiti biodiverzitet. Zbog toga zaštitimo šume, pluća života jer naša planeta naša budućnost - zaključili su  mladi volonteri Let’s Do It tima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta