Bosna i Hercegovina     | 12.04.2021. 14:31 |

Kavazović: Ramazan velika prilika za vjernike, budimo strpljivi i plemeniti (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana 1422. hidžretske godine muslimanima uputio poruku da budu darežljivi i plemeniti.

Večeras, s akšam-namazom, nastupa ramazan, a to je, kako je kazao, blagoslovljeno vrijeme, koje je Allah, dž.š., posebno odabrao. U tom mjesecu je počela objava posljednje Allahove Riječi, tog velikog poziva dobru, sreći i miru ljudskog roda.

- Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira našim životima i našim djelima. Budimo darežljivi i plemeniti - rekao je reis Kavazović.

U jednom hadisu se navodi da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno bio darežljiv u ramazanu. I Allah je najdarežljiviji u ovom mjesecu. Stoga, kazao je, neka svi osjete blagodat našeg posta, jer, sve što se dadne drugom neka bude sadaka. „Ako neko od vas može da se zakloni od vatre makar i s pola datule, neka to učini!“, rekao je Poslanik, a.s.

- Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života. Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima - navodi se u poruci reisu-l-uleme.

S velikom tugom, naveo je, gledamo prazne džamijske prostore, kako vape za svojim klanjačima, ali, kako je rekao, pandemija je iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja. Poduzete su mjere za koje su smatrali da su najefikasnije.

- Večeras ulazimo u divni ramazan. Neka i on uđe u nas i neka dotakne svaku poru našega bića. Njegov dodir je blagoslovljen, unosi život u sve što takne. Bože, uvedi nas blago u mjesec Tvoje milosti, otvori naša srca i primi od nas svako dobro koje učinimo. Svima vama, u domovini Bosni i Hercegovini i dijaspori, želim Ramazan šerif mubarek olsun! I neka vas Uzvišeni čuva - kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, prenosi MINA.

Pogledajte https://fena.ba/video/5704

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EjEJrDMZR-PrZs0iV7oSb4k3fT35Kato?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana