Svijet     | 12.04.2021. 14:36 |

Johnson & Johnson počeo s isporukom vakcina za EU

FENA Internet

BRUXELLES, 12. aprila (FENA) - Johnson & Johnson u ponedjeljak je započeo s isporukom svoje jednodozne vakcine protiv COVID-19 u države članice Evropske unije, saopćili su zvaničnici EU i farmaceutske kompanije.

Kompanija je prvobitno planirala da započne svoje isporuke početkom aprila, ali je to odgodila zbog problema u proizvodnji.

- Prve doze kreću iz skladišta prema državama članicama – izjavio je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare u ponedjeljak.         

- Johnson & Johnson počinje s isporukom vakcina u EU danas. Veoma dobra vijest – saopćio je Peter Liese, evropski poslanik iz stranke njemačke kancelarke Angele Merkel.

Američka kompanija obavezala se na isporuku 55 miliona doza vakcine do kraja juna i još 120 miliona u trećem kvartalu, saopćio je evropski komesar Thierry Breton u ovom mjesecu.

- Sve donedavno bilo je nejasno da li će to obećanje biti održano. 50 miliona doza ipak je izvjesno (u drugom kvartalu) - kazao je Liese, naglašavajući da je primio tu informaciju i od kompanije i od Evropske komisije, koja koordinira razgovore s proizvođačima vakcina.

Glasnogovornica Johnson & Johnsona potvrdila je da je kompanija započela s isporukom vakcina za EU, Norvešku i Island, ali je odbila komentirati isporuke za april i za drugi kvartal.

Kompanija tvrdi kako namjerava isporučiti 200 miliona doza u 2021. u  EU, Norvešku i Island, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije