Bosna i Hercegovina     | 12.04.2021. 15:38 |

SOS Dječija sela BiH ključni partner u reformi socijalnih usluga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Završna konferencija projekta "Jačanje sistema socijalnih usluga u BiH" održana je danas u Sarajevu.

Projekat su zajednički implementirali SOS Dječija sela BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u saradnji s kantonalnim ministarstvima socijalne politike, centrima za socijalni rad, NVO i međunarodnim organizacijama i pružateljima usluga.

- Započeli smo krupne korake koji su neophodni da sistem socijalnih usluga krene u novijem i modernijem pravcu - istakla je projekt menadžerica SOS Dječijih sela BiH Edmira Aščić.

Projekt je implementiran od 2018. godine s ciljem pružanja podrške u procesu izrade kvalitetnih zakonskih okvira u oblasti socijalne zaštite, kreiranja standarda za podizanje kvalitete socijalnih usluga, jačanje kapaciteta lokalnih stručnjaka u oblasti vođenja slučaja i hraniteljstva te unaprjeđenje sistema upravljanja bazama podataka. Implementaciju projekta finansijski je podržala Vlada Savezne Republike Njemačke.

- Mi još od 1994. pokušavamo doprinijeti razvoju socijalne zaštite u BiH. Kroz dugogodišnji rad na terenu prepoznali smo šta je potrebno kako bi se sistem unaprijedio i zajedno s našim partnerima donijeli smo promjenu -naglasio je direktor razvoja programa SOS Dječijih sela BiH Siniša Baljo.

Predstavnici i predstavnice svih institucija i organizacija istakli su važnost uspostavljanja standardizacije usluga, ujednačavanje sistema rada te kontinuirane stručne podrške profesionalcima. Posebno je naglašena važnost PRIDE modela koji ne samo da je iznjedrio nove trenere u BiH nego i mnogima promijenio način pružanja socijalnih usluga.

Zahvaljujući gostima iz regije moglo se čuti da je važno da reformske procese u pružanju socijalnih usluga prepozna država, da im se pristupi multisektorski i da ključni partner u tome budu nevladine organizacije.

U kontekstu nastavka započetih procesa, SOS Dječija sela BiH nastavljaju programe u oblasti prevencije razdvajanja porodica i podrške osamostaljenju rizičnih skupina mladih koji su prepoznati kao važna podrška sistemu pružanja socijalnih usluga.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom