Stranačke aktivnosti     | 12.04.2021. 18:31 |

Saopćenje za javnost Naše stranke (NS)

FENA Saopćenje

Naša stranka: Ne koristite pitanje cjelovitosti BiH za skretanje pažnje s vlastite političke nesposobnosti

Povodom ponovnog dovođenja pitanja cjelovitosti BiH u fokus međunarodne pažnje reagovala je Naša stranka:

„Više od mjesec dana Predsjedništvo BiH šuti o činjenici da ih je strani državnik u njihovoj zgradi otvoreno pitao o mogućnosti mirnog razlaza Bosne i Hercegovine. Nemamo razloga za sumnju da su namjere Boruta Pahora, predsjednika Slovenije, dobre, ali sama činjenica da to pitanje postavlja na jednom tako visokom sastanku državnih delegacija govori da ta tema egzistira kao relevantna u određenim političkom planu. Kad su takve stvari u pitanju, svaki dan čekanja je previše. Članovi Predsjedništva, pogotovo Džaferović i Komšić, morali su tražiti hitan odgovor od svih relevantnih aktera međunarodne zajednice da se odrede prema cjelovitosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Na žalost, i ovako teška tema iskorištena je da se u najnepovoljnijem trenutku za vlast skrene pažnja s njene nesposobnosti u suočavanju s posljedicama pandemije. Ispravne reakcije danas od predsjednika Slovenije, Ambasade SAD-a te drugih međunarodnih zvaničnika koji bezrezervno daju podršku Bosni i Hercegovini, ali dodatno razočarava činjenica ko nam se nalazi na prvoj liniji političke odbrane cjelovitosti zemlje. To su oni ljudi koji tu odbranu koriste da prikriju nesposobnost vlastitog upravljanja njom. Sumnjamo da bi bili u stanju da je odbrane i dok se vlast ne promijeni naša jedina odbrana je raspoloženje velikih sila prema našoj cjelovitosti. Tražimo stoga i od delegacije EU u Bosni i Hercegovini i od svih zemalja kvinte da se izjasne o tome da li su spremni spriječiti bilo kakav pokušaj disolucije Bosne i Hercegovine kako bi se građanima naše zemlje, pored svih problema koje imaju, barem otklonile sumnje u mogućnost rata, kada im već njihova vlast nije u mogućnosti to pružiti. Nadamo se da će 2022. takvi branitelji otići s političke scene.“

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo