Regija     | 12.04.2021. 20:10 |

Slovenija ukida ograničenje za cijepljenje AstraZenecom

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. travnja (FENA) - Slovenija će ukinuti ograničenje za cijepljenje cjepivom AstraZenece, pa će se njime ubuduće moći cijepiti svi, bez obzira na dob i spol, osim ako se radi o posebno osjetljivim skupinama kroničnih bolesnika, prema prijedlogu koji su vladi u ponedjeljak dali stručnjaci iz njenog znanstvenog savjeta za covid-19.

Kako je prenijela Slovenske televizija, oni su taj prijedlog poduprli stajalištem Europske agencije za lijekove (EMA) koja je prošli tjedan nakon analize ponovo ustvrdila da je to cjepivo sigurno i učinkovito, da koristi cijepljenja daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena tog cjepiva može nastaviti unatoč pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka.

Pojedine su članice EU-a i nakon takvog stajalište europskog regulatora zadržale ili uvele određena ograničenja za skupine populacije koje će se cijepiti, dok je Slovenija zadnjih tjedana cjepivo britansko-švedske tvrtke koristila za imunizaciju populacije u dobi od 60 do 65 godina.

Ubuduće će se cjepivo AstraZenece u Sloveniji moći koristiti za sve skupine osim rizičnih kroničnih bolesnika, a oni koji odbiju da se njime cijepe kad na njih dođe red morat će duže čekati, odnosno stati "na kraj reda", javljaju slovenski mediji, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo