Ekonomija     | 14.04.2021. 15:14 |

Vijeće ministara BiH sutra ponovo o Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo obaviti drugi krug glasanja o Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Vijeće ministara BiH na prošloj sjednici nije postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem ove odluke, te će se o njoj izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je nakon te sjednice izjavio da jedan broj ministara nije glasao za to da se donese odluka o zaštitinim mjerama koje bi se odnosile na period od dvije godine. Napomenuo je da su za ovu odluku glasali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri Vojin Mitrović, Miloš Lučić i on, te zamjenik ministra Nedeljko Jović.  

Košarac je kazao kako misli da je ovo bio dobar model da se ovo pitanje riješi na kvalitetan način i da „snagom argumenata kakvu imamo kao strana u bilateralnom sporazumu s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju, riješimo ovo pitanje, ne samo privremeno, već i trajno kroz izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“.

Članovi Vijeća ministara BiH koji se protive ovakvoj odluci kao razlog zašto je ne treba podržati ranije su naveli da je odluka u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kao i sa članom XIX. GATT-a i Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza.

Također, kažu da se iz odluke ne vidi da je proveden postupak konsultacija sa EU, a što je obaveza u skladu s navedenim prethodnim dokumentima.

Mišljenja su da konsultacije nije moguće provesti bez uspostave informacionog sistema u poljoprivredi, a što je zakonska obaveza Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ističu da tek s uspostavom informacionog sistema u poljoprivredi možemo imati validne podatke koji su prihvatljivi i za EU u procesu provođenja konsultacija.

Također napominju da, ukoliko bi bila donijeta ova odluka, BiH bi prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, narušili bi kredibilitet naše zemlje i istovremeno bi nam prijetile kontra mjere od strane EU, a poznato je da preko 70 posto izvoza BiH ostvaruje u EU.

Stava su da bi se ovom odlukom mogle izazvati štete za prerađivače, a sa povećanjem carina moglo bi doći i do povećanja cijene proizvoda/poskupljenja.

Na kraju, ističu da ova odluka neće zaštititi proizvođače, jer je vrlo izvjesno da bi se uvoz preusmjerio na zemlje koje nisu članice EU, jer se carinska tarifa ne bi odnosila na njih.

Vijeće ministara BiH je ovo pitanje razmatralo i početkom februara, kada nije postiglo konsenzus za donošenje ove odluke, nakon obavljena dva kruga glasanja.

Radi se o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana