Svijet     | 13.04.2021. 15:17 |

Broj zaraženih u Iranu buknuo nakon Nove godine

FENA Internet

TEHERAN, 13. aprila (FENA) - Iran je u utorak izvijestio o rekordnih 24.760 novozaraženih od COVID-19 u proteklih 24 sata, dok se najteže pogođena zemlja Bliskog istoka suočava s četvrtim valom koronavirusa.

Vlasti su okrivile za posljednji rast broja zaraženih putovanja miliona ljudi širom zemlje za iransku Novu godinu prošlog mjeseca i učešće u porodičnim okupljanjima uprkos zdravstvenim preporukama vlade.

Glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari izjavila je u utorak za državnu televiziju da je potvrđeno 24.760 novozaraženih u proteklih 24 sata, povećavajući ukupnu cifru zaraženih na 2.118.212. Dnevna cifra preminulih porasla je za 291, na najviši nivo od 9. decembra, povećavajući ukupan broj umrlih na 65.055.

Lari je kazala da su 295 oblasti klasificirane kao veoma rizične "crvene zone“, a 99 je označeno kao visokorizične "narandžaste zone“, dok je 45 oblasti rangirano kao "žute zone, a samo devet su "plave zone“ niskog rizika.

Teheran je u subotu uveo desetodnevni lockdown u većem dijelu zemlje kako bi suzbio širenje četvrtog vala. Lockdown je zaveden u 23 od 31 iranske pokrajine.

Firme koje nisu od ključnog značaja, škole, pozorišta i sportski objekti prinuđeni su na zatvaranje i okupljanja su zabranjena tokom svetog mjeseca posta ramazana koji počinje u srijedu u Iranu, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom