Ekonomija     | 13.04.2021. 17:30 |

Košarac i Nedimović o unapređenju vanjskotrgovinske razmjene BiH i Srbije

FENA Saopćenje

BEOGRAD,  13. aprila (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu s potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislavom Nedimovićem o poboljšanju obima vanjskotrgovinske razmjene i jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić. Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne odnose Republike Srbije i BiH, ocijenivši da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje na obostranu korist. Košarac je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju poslovnih veza i boljoj povezanosti privrednika. 

Na sastanku je razgovarano o iskustvima Republike Srbije u saradnji s Narodnom Republikom Kinom, posebno u oblasti poljoprivrede. Košarac je istakao da je Srbija prepoznata kao regionalni lider u vanjskotrgovinskoj razmjeni s NR Kinom, te naglasio važnost razmjene iskustava, s obzirom da se uskoro očekuje otvaranje kineskog tržišta i za poljoprivredne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Sagovornici su razmijenila mišljenja o saradnji s Republikom Turskom kada je riječ o izvozu goveđeg mesa iz BiH i Srbije, te izrazili nadu da će doći do dogovora s turskom stranom oko otkupne cijene mesa, koja će zadovoljiti zahtjeve domaćih poljoprivrednika.

Tema današnjeg susreta bilo je i povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU. U tom kontekstu, ministri Košarac i Pašalić posebno su pokazali zainteresovanost za način uspostavljanja IPARD operativne strukture u Srbiji, budući da je to jedan od uslova koje BiH mora ispuniti da bi mogla koristiti ove fondove.

Ministri Košarac, Pašalić i Nedimović dogovorili su da u narednom periodu organizuju zajedničku radnu posjetu Hercegovini kako bi s predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o mogućnosti da prerađivačke kompanije iz Srbije otvore svoje pogone u nekoj od hercegovačkih općina, pri čemu je naglašeno da Trebinje i Gacko prednjače svojim potencijalima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo