Ekonomija     | 13.04.2021. 18:08 |

Ministar Mitrović u radnoj posjeti Srbiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. aprila (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović boravio je danas u radnoj posjeti Republici Srbiji. Tom prilikom ministar Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović zajedno sa saradnicima održali su bilateralni sastanak na kojem su razgovarali o prometnim i infrastrukturnim projektima koji su od važnosti za obje zemlje.

Tema sastanka najprije je bila izgradnja autoceste Beograd - Sarajevo - Beograd, koji predstavlja jedan od najznačajnijih i najvrjednijih infrastrukturnih projekata u regionu, budući da je ukupna procijenjena vrijednost njegove izgradnje oko dvije milijarde eura.

Ministar Mitrović je istakao da je primjetno da Republika Srbija izuzetno vodi računa o svojim susjedskim odnosima, prije svega s Bosnom i Hercegovinom, time i Republikom Srpskom i Federacijom Bosne i Hercegovine, i izrazio je zahvalnost uime svih građana na nedavnoj donaciji vakcina Bosni i Hercegovini a na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

,,Republika Srbija na čelu s gospodinom Vučićem do sada je pokazala i pokazuje da želi dobre prijateljske odnose, da ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a najbolji primjer je dogovor koji je Vučić pokrenuo s Erdoganom i Predsjedništvom Bosne i Hercegovine oko vjekovne zamisli povezivanja Beograda i Sarajeva izgradnjom autoceste“, naglasio je ministar Mitrović.

Pored toga, ministri su razgovarali i o dinamici radova i infrastrukturnoj povezanosti Bosne i Hercegovine i Srbije a kroz projekat izgradnje brze prometnice Ruma - Šabac - Loznica, rekonstrukciji i održavanju međudržavnih mostova, o izgradnji novog graničnog prijelaza na lokaciji Sremska Rača i rekonstrukciji graničnog prijelaza na lokaciji Kotroman - Vardište, što sigurnijem plovnom putu i čišćenju korita rijeke Save, kao i planiranoj izgradnji aerodroma u Trebinju.

,,Vlada Republike Srbije donijela je odluku da investira u aerodrom Trebinje, smatramo da je to za nas strateška zajednička investicija. To će biti aerodrom u vlasništvu Bosne i Hercegovine i za nas je važno da svi nadležni organi u Sarajevu preduzmu sve aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi taj aerodrom mogao da doživi punu ekonomsku eksploataciju, na radost građana i Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine“, kazao je ministar Momirović.

Ministri su zaključili da je od velikog značaja što susjedske zemlje imaju sve čvršće bilateralne odnose, posebno u uvjetima svjetske pandemije kada je solidarnost potrebnija nego ikada, a bliska saradnja pravi put za ekonomski oporavak i daljnji prosperitet.

Na sastanku je istaknuto da politika obje zemlje treba biti 'mini Šengen', odnosno nepostojanje barijera u protoku ljudi i robe između dviju zemalja, što bi u konačnici potpuno ekonomski integriralo region na način kako je to učinila EU, saopćeno je iz MKiPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana