Svijet     | 14.04.2021. 11:26 |

Cavusoglu: Novi period počinje u odnosima Turske i Egipta

FENA Internet

ISTANBUL, 14. aprila (FENA) - Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da novi period počinje u odnosima Ankare s Egiptom, dok bi visoki zvaničnici dvije zemlje trebali održati razgovore, javio je u srijedu emiter programa NTV.

Prošlog je mjeseca Turska saopćila da je nastavila diplomatske kontakte s Egiptom i kako želi daljnju saradnju nakon višegodišnjih napetosti otkako je egipatska vojska svrgnula Mohammeda Mursija, predsjednika države iz pokreta Muslimansko bratstvo bliskog Ankari.

Poboljšanje veza između dvije regionalne sile moglo bi imati šire reperkusije na Mediteran. One su podržavale suparničke strane u libijskom ratu i potpisale proturječne mornaričke sporazume s ostalim priobalnim zemljama.

- Novi period počinje – navodi NTV izjavu Cavusoglua o odnosima s Egiptom.

Upitan o eventualnim imenovanjima ambasadora, Cavusoglu je kazao: "Još nismo o tome raspravljali. Održat će se sastanak na nivou zamjenika ministara. To će se naći na dnevnom redu sastanka. Datum još nije poznat“.

- Nakon toga ćemo se sastati. O detaljima će biti rasprave - kazao je on, potežući mogućnost uzajamnih posjeta.

Cavusoglu i njegov egipatski kolega razgovarali su putem telefona u subotu i čestitali jedan drugome početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u njihovom prvom direktnom kontaktu od pokretanja diplomatskih napora.

Kairo tvrdi da turske akcije "moraju pokazati savezništvo s egipatskim principima“ na normaliziranju veza. Prošlog je mjeseca Ankara zatražila od egipatske opozicije da ublaži kritike vlade u Kairu, u prvom konkretnom koraku na ublažavanju napetosti, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana