Kultura     | 14.04.2021. 13:28 |

Hasanbegović: Vrijeme je za ružičastu haljinu kad je svijet siv

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 14.aprila (FENA) - Izdavačka kuća „Vrijeme“ iz Zenice  objavila je zbirku poezije „Žena u ružičastoj haljini“ autorice  Dijale Hasanbegović.

-Vrijeme je za ružičastu haljinu onda kada je svijet siv. I možda ćemo se lagati, ali to ćemo raditi ružičasto. I lagati se, do kosti iskreno - kazala je u izjavi za Fenu Hasanbegović.

Poredeći „Ženu u ružičastoj haljini“ sa prethodnom zbirkom „Neće biti djece za rat“, Dijala Hasanbegović kaže da su ove dvije zbirke mnogo različite.

- U 'Ženi u ružičastoj haljini'  ima mnogo više mog ličnog glasa. Ako je prva zbirka bila apokalipsa, ova je život poslije nje. Istovremeno se radi o kraju i početku. Ako je prva zbirka bila haos buke i mraka, mogu reći da je ova porod tog haosa i sudaranja svjetova. Svakako, neke teme kojima sam se bavila i u prvoj zbirci su tu, no umjesto krvnih odnosa i oproštaja s onima koji su nam rođeni, ova je knjiga oproštaj sa mladom pjesnikinjom punom bjesa, i pogled u sebe. Ova je zbirka također odluka da se nastavi živjeti, uvijek i uprkos svemu - izjavila je za Fenu  Hasanbegović.

Dijala Hasanbegović je novinarka, pjesnikinja i književna kritičarka. Radila je za sedmičnik „Dani“ kao književna i pozorišna kritičarka i kao urednica portala Radio Sarajeva . Objavljivala je eseje, poeziju i kritike za različite književne časopise. Pjesme su joj prevođene na engleski, poljski i norveški; prvi engleski prevod objavljen je u The American Poetry Review (septembar, 2007). Objavila je zbirke poezije "Neće biti djece za rat" (Vrijeme Zenica, 2017) i "Žena u ružičastoj haljini" (Vrijeme Zenica, 2021).

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo