Kultura     | 14.04.2021. 14:03 |

Dujmović: Ministarstvo kulture daje podršku Fondaciji za kinematografiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je primila Predsjednika Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonia Beusa.

Beus je upoznao ministricu s, teškom situacijom BH kinematografije i problemima s kojima se Upravni odbor Fondacije susreće u radu u doba pandemije koronavirusa te joj prenio informacije koje je primio od korisnika fondacije na sastancima održanim u proteklom periodu, saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

BH kinematografija, iako je jedna od najuspješnijih u regiji i Evropi, zbog minimalnih ulaganja države doživljava sistematsku devastaciju a sve što je drži u životu je sposobnost talentiranih pojedinaca i producentskih kuća.

Beus je ministricu Dujmović upoznao i s aktivnostima novog Upravog odbora i svim projektima koji su pokrenuti u proteklom periodu, a to se posebno odnosi na aktivnosti vezane za ovogodišnji natječaj za dodjelu sredstava Fondacije koji će biti raspisan u toku mjeseca aprila.

Po pitanju trenutno odobrenog budžeta za ovu godinu, koji je najmanji od početka postojanja  Fondacije iznesen je zajednički stav da se uputi zvanični zahtjev prema Vladi Federacije BiH u svrhu vraćanja budžeta na planirani iznos iz 2020. godine prije pandemije koronavirusa. Fondacija će uputiti zvanični zahtjev ministarstvu, a ministarstvo će je, uz zvaničnu pismenu potporu zahtjevu, proslijediti na Vladu Federacije BiH.

 Ministrica Dujmović je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim radom novog Upravog odbora Fondacije i istakla podršku ministarstva radu ove, za BH kinematografiju, vitalne institucije,saopćeno je iz Fondacije za kinematografiju Sarajevo

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo