Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 14:54 |

Čolaković: ZDK najviše novca u FBiH izdvaja za boračke stipendije

FENA Saopćenje

ZENICA, 14. aprila (FENA) - Nakon što su gradske i općinske službe za boračko-invalidsku zaštitu, kao prvostepeni organ, završile konkursnu proceduru za dodjelu stipendija studentima iz boračke populacije, Ministarstvu za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona dostavile su na verifikaciju konačnu listu studenata koji su dobili stipendiju. Uvjete je ispunjavalo 2.570 studenata, a stipendije je dobilo 2.033.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković podsjeća da je ranija praksa bila da se, po Uredbi o stipendiranju branilaca i članova njihovih porodica, raspolagajuća sredstva za stipendije raspodjele prema redoslijedu na rang listi te da su prethodne dvije godine stipendije dobijali svi studenti koji su ispunjavali formalno-pravne uvjete jer je za to bilo dovoljno novca.

Navodi da je broj aplikacija uvijek prelazio budžet za stipendije, a taj transfer je svake godine povećavan. Tako je broj stipendija povećan sa 1.222 (koliko je dodijeljeno 2010. godine), na 2.249 prošle godine.

Čolaković ističe da je ove godine iznos za stipendije povećan s prvobitno planiranih dva miliona na 2,3 miliona KM, ali da je zbog izmjena zakona o visokom obrazovanju (koji je zbog pandemije na zahtjev studenata omogućio bezuvjetan prelazak na višu godinu studija) zaprimljen značajno veći broj prijava studenata.

Dodaje da je Uredbom definirana i procedura dodjele i visina stipendije koja iznosi 800 KM za brucoše i 1.200 KM za studente druge i ostalih godina studija. Iz tog razloga nije bilo moguće umanjiti visinu stipendija i raspodjeliti raspoloživi novac na sve studente koji su ispunjavali uslove.

- Uredbom je propisan i način bodovanja prijava, a s obzirom da je u pitanju boračka populacija najveći broj bodova nosi dužina učešća roditelja studenta u Oružanim snagama BiH. Ostali kriteriji su socijalna karta i uspjeh studenta - kaže Čolaković.

Navodi da djeca šehida i poginulih boraca, djeca ratnih vojnih invalida s invaliditetom većim od 70 posto te djeca s jednakim invaliditetom bezuvjetno stiču pravo na stipendiju.

Zeničko-dobojski kanton u poređenju s drugim kantonima, kaže, izdvaja najviše novca za stipendiranje boračke populacije u FBiH.

- Tuzlanski kanton izdvaja 1,4 miliona KM, Kanton Sarajevo (koji ima budžet od milijardu maraca) za boračke stipendije izdvaja 1,7 miliona, Srednjobosanski kanton 520.000 KM. To govori da ZDK posebno vodi računa o studentima boraca i članovima njihovih porodica - kaže Čolaković.

Naglašava da će studenti koji ne dobiju stipendiju Ministarstva za boračka pitanja, ubrzo moći konkurisati za stipendiju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koje za tu namjenu svake godine izdvaja jedan milion maraka. Tako će Vlada ZDK ove godine za stipendiranje studenata izdvojiti ukupno 3,3 miliona KM.

Čolaković navodi da je Uredbom definisano i procentualno učešće studenata iz određene lokalne zajednice u skladu s procentom boračke populacije u svakoj općini te da u trenutno ne postoji pravna mogućnost izmjene Uredbe. To sugerišu studenti koji nisu dobili stipendije jer je kompletna procedura privedena kraju te izdata rješenja po javnom pozivu raspisanom krajem prošle godine.

- Što prije ćemo izmijeniti Uredbu da nam se takve situacije ne bi ponavljale i da bismo omogućili da se takva praksa uvede od iduće akademske godine - rekao je Čolaković, saopćio je Press služba ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo