Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 15:40 |

U Srebrenici nema opozicije, jer svi odbornici čine skupštinsku većinu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 14. aprila (FENA) - Na prijedlog Koalicije "Moja adresa Srebrenica" za predsjednika Skupštine općine Srebrenica na konstituirajućoj sjednici izabran je Ćamil Duraković.

Nakon imenovanja novoizabrani predsjednik Skupštine Duraković za medije je kazao da sve što je bilo treba ostaviti po strani i raditi za interes svih građana koji se nalaze u istim problemima.

- Učinit ćemo sve, kao što je i potpisano u koaliconom sporazumu, da nam je zajedno živjeti i raditi. Sve drugo je, manje više, nevažno. Naši građani očekuju od nas odgovornost, a sve što bi bila politička sujeta treba zaoraviti - rekao je Duraković.

Odbornici su za zamjenika načelnika Općine Srebrenica izabrali Hamdiju Fejzića koji je i u proteklom periodu obavljao tu funkciju.

- Trudit ću se kao i do sada ovu povjerenu dužnost obavljam časno i pošteno, doprinesem razvoju općine Srebrenica. Iza nas je turbulentan period, i nadam se da smo prevazišli krizu koju smo imali. Svi treba da radimo u interesu razvoja Srebrenice, jer prije svega građani to zaslužuju - rekao je Fejzić koji je imenovan na prijedlog koalicije "Moja adresa: Srebrenica".

Na održanoj sjednici konstatirano je da u lokalnom parlamentu u Srebrenici nema opozicije, jer svi odbornici, njih 21, čine skupštinsku većinu. U vlasti su zajedno bošnjački i srpski odbornici.

- U svakom slučaju, svaki načelnik želi da ima poziciju, da nema opozicije. Vjerovatno to neće dugo trajati, jer nemoguće je da se svih 21 odbornik slože oko svih stvari. Treba da postoji i konstruktivna opozicija. U svakom slučaju će ovakva situacija olakšati, kako bi jednostavnije donosili odluke koje su u interesu općine Srebrenica i svih njenih građana - rekao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić nakon sjednice.

Također, usvojen je i zaključak kojim su potvrđena ranija imenovanja potpredsjednika Skupštine Radomira Pavlovića i v.d. sekretara SO Liljane Stevanović.

- Imat ćemo skupštinsku većinu od 21 odbornika što znači da u većini učestvuje 15 Srba i 6 Bošnjaka. To je odgovor na neka pisanja medija da je ovdje neko nekoga izdao. Ono kako je dogovoreno tako je i ispoštovano, i to smo vidjeli danas u sazivu skupštinske većine - rekao je potpredsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović.

Na današnjoj sjednici razriješeni su načelnici odjeljenja općinske uprave iz prošlog saziva i imenovani novi v.d. načelnici odjeljenja.

Jelena Ružić (SNSD) imenovana za načelnicu Odjeljenja za privredu i razvoj. Darko Grujičić (Ujedinjena Srpska) imenovan je za načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove, dok je Dane Katanić (SDS) imenovan za načelnika za finansije. Adem Mehmedović (koalicija „Moja adresa: Srebrenica“) je imenovan za načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise, a Sadmir Nukić na prijedlog DF-a je imenovan načelnikom Odjeljenja za opštu upravu.

U narednom periodu treba da bude održana redovna sjednica na kojoj će odbornici razmatrati rebalans budžeta Općine Srebrenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo