Svijet     | 14.04.2021. 16:13 |

Blinken: SAD kordiniraju s NATO-om povlačenje iz Afganistana

FENA Internet

BRUXELLES, 14. aprila (FENA) - Vodeći savjetnici američkog predsjednika Joa Bidena za nacionalnu sigurnost u srijedu su se konsultirali s NATO-om o koordiniranju povlačenja alijanse iz Afganistana s planiranim povlačenjem američkih vojnika na 20. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra.

Džavni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin sastali su se s visokim zvaničnicima 30 članica alijanse kako bi raspravljali o budućem prisustvu NATO-a u Afganistanu, u svjetlu objave američkog povlačenja koju bi Biden mogao proglasiti tokom dana.

Blinken je izjavio kako očekuje da se saveznici povuku zajedno, ali je naglasio kako ni SAD ni NATO neće napustiti tu zemlju uprkos očekivanom povlačenju. Skoro 7.000 NATO vojnika još je u Afganistanu, pored preostalih 2.500 američkih vojnika.

-   Zajedno smo krenuli u Afganistan kako bismo se bavili onima koji su nas napali i osigurali da Afganistan ne postane utočište za teroriste koji bi mogli napasti bilo koga od nas. I mi smo zajedno ostvarili ciljeve koje smo postavili. I sada je vrijeme da naše snage vratimo kućama - kazao je Blinken.         

- Veoma tijesno srađivat ćemo u sedmicama i mjesecima pred nama na ciljanom i koordiniranom povlačenju naših snaga iz Afganistana - kazao je.         

 Dodao je da je moto koji je rukovodio NATO-vu misiju „Odlučna podrška“ „Zajedno, adaptirajmo se zajedno, i povucimo se zajedno“.

Koalicijska operacija u Afganistanu ima poseban odzvuk jer predstavlja prvi put da se alijansa pozvala  na Član 5 pakta o uzajamnoj odbrani koji navodi da je napad na jednu članicu napad na sve.

Blinken i čelnik NATO-a Jens Stoltenberg započeli su današnje sastanke u sjedištu NATO-a u Bruxellesu podsjećanjem na uspjeh alijanse u izbacivanju mreže Osame bin Ladena, al-Qaida, iz  Afganistana, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu