Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 16:29 |

Stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba i socijalnih kategorija

FENA Saopćenje

BRČKO, 14. travnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić i dogradonačelnik Anto Domić sastali su se s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Milošem Lučićem s kojim su razgovarali o zatvaranju kolektivnih centara te stambenom zbrinjavanju izbjeglih i raseljenih osoba i socijalnih kategorija.

 Kako je priopćeno iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta, razgovarano je o projektu 'CEB II', koji je nedavno aktualiziran u Brčkom, a koji se odnosi na zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja.

Čelnici Vlade upoznali su ministra Lučića s informacijom da će ovaj projekt, odlukom brčanske Vlade, biti realiziran na prostoru Prutača.

U prvoj fazi projekta planirano je u Humanitarnom naselju Prutače izgraditi dvije zgrade sa po 30 stambenih jedinica. Vrijednost projekta je 1.407.000 eura kreditnih sredstava, a na ovaj način će biti stambeno riješen veliki broj romskih obitelji koji žive na ovom prostoru.

Tema razgovora s ministrom Lučićem bili su i drugi projekti za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju stambenih jedinica, koji se zajednički realiziraju udruženim sredstvima.

Najavljena je i realizacija EU projekta resornog državnog ministarstva koji ima za cilj mapiranje potreba lokalnog stanovništva koje je bez krova nad glavom, na osnovu čega će ministarstvo kandidirati zahtjev za sredstva za rješavanje ove problematike, navodi se u prioćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!