Bosna i Hercegovina     | 14.04.2021. 18:36 |

Institut za istraživanje genocida Kanada čestitao Dan Armije RBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. aprila (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada čestitao je 15. april, Dan Armije RBiH.

Iz Instituta navode da je djelovanje Armije RBiH u njenoj zaštitničkoj borbi za živote svih naroda i građana u BiH zadivilo čitav svijet, največe vojne, političke i akademske stratege i borce za ljudska prava i slobode.

- Zato Armija RBiH, nije bila takozvana - to je bila legalna odbrambeno-oslobodilačka vojna sila RBiH koja se organizirala iz bosanskog naroda da spasi RBiH od dvostruke agresije Miloševićevog i Tuđmanovog režima 1992.-1995. Mediji u i van BiH prenose podvale iz medijsko-propagandnih i obavještajnih krugova da je neko ko je branio svoju državu "tzv.", a ne legalan državni sistem vojne odbrane. Takva morbidnost dolazi iz udruženog zločinačkog poduhvata koji traje i u dejtonskom miru pod imenom antibosanski projekat - stoji u saopćenju Instituta.

Navodi se da Armija RBiH nije bila vođena ideologijom genocida i etničkog iskorjenjivanja drugoga, nije postojao nikakav plan da se uništi jedan narod, da se prave zločini i slično, te da takvo nešto nije postojalo ni na nivou bosanskohercegovačke države, politike i kulture.

- U uvjetima kada svijetom vlada krivda, u uvjetima kada međunarodna zajednica uključujući i Haški tribunal, amnestira nacionalističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun podjele BiH i u uvjetima kada udruženi antibosanki projekat jača u matici i dijaspori, multietnička zaštitnička borba Armije RBiH za ideju Bosne i bosanski duh što je i borba za evropske, američke i kanadske vrijednosti dobiva sve više na značaju. Hvala svim pripadnicima Armije RBiH za sve ono dobro što su učinili za nas i omogućili nam da i dalje živimo i gradimo slobodnu budućnost BiH. Svim borcima i pripadnicima Armije RBiH, svim bosanskohercegovačkim patriotima u matici i dijaspori, čestitamo 15. april, Dan Armije RBiH - stoji u saopćenju Instituta za istrazivanje genocida Kanada.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta