Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 10:49 |

BiH nije u potpunosti primijenila niti nijednu od 23 preporuke koje je izdao GRECO

FENA Saopćenje

STRASBOURG/SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Do 31. decembra 2020. godine Bosna i Hercegovina nije u potpunosti primijenila niti nijednu od 23 preporuke koje je izdao GRECO (Grupa država protiv korupcije). Šest preporuka je djelomično provedeno, a sedam preporuka nije primijenjeno, saopćilo je danas Vijeće Evrope, navodeći godišnji izvještaj GRECO-a, tijela ove organizacije za borbu protiv korupcije.

Od 31. decembra 2020. godine, 16 zemalja bilo je podvrgnuto GRECO-ovom postupku u slučaju neispunjavanja kriterija zbog niskog nivoa usklađenosti GRECO-ovih preporuka u pogledu zastupnika u parlamentu, sudija i tužilaca, a to su: Andora, Armenija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Danska, Njemačka, Mađarska, Luksemburg, Republika Moldavija, Monako, Poljska, Portugal, Rumunija, Srbija i Turska. U martu 2021. GRECO je odlučio prestati primjenjivati ​​ovaj postupak neusaglašenosti na Portugal i početi ga primjenjivati ​​na Belgiju.

Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja koja još nije u potpunosti primijenila niti jednu preporuku GRECO-a. Zemlje s vrlo malim udjelom u potpunosti implementiranih preporuka bile su Austrija (5%), Turska (6,5%), Portugal 6,7%), Češka (7%), Ukrajina (12%), Belgija (16%), Monako (16%), Španija (18%), Republike Moldavija (22%), Andora (23%) i Srbija (23,5%).

Turska je bila država s najviše neprovedenih preporuka (23), a slijedile su je Austrija (14), Ukrajina (11), Mađarska (9), Monako (9), Poljska (9), Andora (7), Bosna i Hercegovina (7) i Češka (7).

Ukrajina je bila država sa najviše neprovedenih ili samo djelomično provedenih preporuka (36), a slijede je Turska (29), Bosna i Hercegovina (23), Monako (21), Austrija (19), Belgija (16) i Armenija (15).

Šesnaest zemalja - Andora, Austrija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Češka, Danska, Njemačka, Italija, Malta, Monako, Crna Gora, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija i Turska - još nisu u potpunosti implementirale niti jednu preporuku GRECO-a u vezi s članovima parlamenata. Zemlje sa vrlo malim udjelom primijenjenih preporuka u potpunosti u pogledu zastupnika bile su Ukrajina (8,3%), Belgija (12,5%), Mađarska (14 %%) i Armenija (14%).

Bosna i Hercegovina, Češka, Island, Portugal i Švicarska još nisu u potpunosti ispoštovale niti nijednu preporuku u pogledu sudija. Zemlje koje su u potpunosti ispoštovale mali udio preporuka u pogledu sudija bile su Turska (8,3%), Austrija (11,1%), Belgija (14,3%), Srbija (16,7%) i Grčka (16,7%).

Austrija, Bosna i Hercegovina, Luksemburg i Španija bile su jedine zemlje koje još nisu u potpunosti implementirale niti jednu preporuku GRECO-a u pogledu tužilaca. Zemlje vrlo niskog udjela u potpunosti implementiranih preporuka u pogledu tužilaca bile su Ukrajina (6,7%), Turska (8,3%), Srbija (16,7%), Monako (20%), Republika Moldavija (20%), Mađarska (20%) i Češka (20%).

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo