Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 12:08 |

Džaferović i Komšić odali počast braniteljima povodom Dana Armije RBiH (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić danas su povodom Dana Armije RBiH na Šehidskom mezarju "Kovači“ položili cvijeće i odali počast poginulim borcima i šehidima Armije RBiH.

Odavanjem počasti obilježena je 16. godišnjica Dana 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH i 29. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Na ovom i drugim mjestima danas ćemo se, kako je kazao Džaferović, sjetiti i odati poštovanje onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo. Oni su dali svoje živote za cjelovitu i nezavisnu BiH i za našu slobodu.  

- Svi oni koji danas pokušavaju da atakuju na BiH moraju znati da je nezavisna i cjelovita BiH naša sloboda i mi ćemo se za svoju slobodu boriti. Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH i koji volimo i cijenimo svoju domovinu – istakao je Džaferović.

BiH je, kako je dodao, sačuvala svoju cjelovitost i nezavisnost u vremenu kada su velike sile atakovale na BiH, u najtežem periodu svoje istorije, zahvaljujući Armiji RBiH čija se godišnjica danas obilježava. Pozvao je sve retrogradne snage da konačno nešto nauče iz prošlosti.

- Bosni i Hercegovini ništa neće moći uraditi sve dok je nas koji volimo, cijenimo i poštujemo BiH. Neka vode računa o svojim državama i teritorijalnom integritetu svojih država. U BiH je izvršen jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata, masovni zločini i sada bi neki kartografi da odvajaju dijelove BiH u kojima je izvršen genocid, masovni zločini i da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski, to jednostavno ne može proći, to je barbarski i toga moraju biti svjesni svi - kazao je Džaferović.

Komšić je također izrazio čestitku povodom 29. godišnjice osnivanja Armije RBiH.

- Možda to danas izgleda tako, ali nismo mi to uzalud radili i nisu ovi ljudi koji su ovdje pokopani poginuli uzalud. Na nama je obaveza da ih se sjećamo, čuvamo i ne damo da se upropasti ono za šta su poginuli - kazao je Komšić.

Odavanje počasti upriličeno je uz prisustvo vojnih dužnosnika, predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona, grada, općina i predstavnika boračkih organizacija, shodno epidemiološkim mjerama.

U okviru obilježavanja Dana Armije RBiH odavanje počasti bit će upriličeno i na Gradskom mezarju/groblju "Stadion“ Koševo.

Pogledajte https://fena.ba/video/5715

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HRymR00NZTSFN5p3k3v1V-zGySMWGVPt?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'