Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 15:21 |

Skupština ZDK prihvatila Informaciju o epidemiološkoj situaciji

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. aprila (FENA) - Skupština Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je i usvojila na hitnom, online zasjedanju Informaciju o epidemiološkoj situaciji u tom kantonu izazvanom infekcijom Covid-19, a koju je prethodno usvojila i Vlada ZDK.

Prema podacima koje je prezentirao dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u tom je kantonu do 5. aprila, kada je sačinjena informacija koja je prezentirana zastupnicima, bilo testirano 59.830 (53.300 PCR i 6.530 uzoraka antigenski) te da je zaraza potvrđena kod 12.240 osoba (9.050 PCR i 3.190 antigenski).

Početkom ovog mjeseca u tom kantonu aktivno zaraženih bilo je 1.880 (1.330 PCR i 550 antigenskih testova), a do tada je od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 840 osoba. Stopa letaliteta (smrtnosti) bila je visokih 9,28 posto, ali je, podvukao je, i ta stopa znatno manja kada se u statistiku uvrste antigenski testovi. S pozitivnim antigenskim uzorcima, stopa letaliteta u ZDK-u iznosila 6,86 posto.

-Treba imati u vidu da je broj testiranih u ZDK-u značajno manji u odnosu na druge velike kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine pa stopa smrtnosti (broj umrlih u odnosu na broj stanovnika) manje odstupa od vrijednosti u FBiH i drugim kantonima - kazao je Huseinagić.

Podsjetio je kako je u ZDK-u protekle godine umrlo ukupno 4.476 osobe, što je za 984 više nego 2019. godine, kada nije bilo pandemije koronavirusa.

-FBiH je zabilježila 18,3 posto više umrlih u 2020., nego 2019. godini, a iznad tog prosjeka su ZDK i Kanton Sarajevo. U cijeloj FBiH se bilježi porast broja umrlih za 3.876. Najveći porast broja ukupno umrlih bilježi ZDK - 28, zatim Kanton Sarajevo - 22, Tuzlanski i Zapadnohercegovački kanton sa po 18 posto - istakao je Huseinagić.

Zbog infekcije Covida, naveo je, prošle je godine umrlo 430 građana tog kantona te su za preko 550 dodatnih smrti odgovorni ostali uzroci.

Najvjerovatnije je uzrok tome neadekvatan tretman hroničnih bolesnika te dodatna izloženost stresu. Sve to je, podvukao je, moglo povećati rizik od pogoršanja stanja i razvoja komplikacija pa i do prerane smrti. Pogotovo kardiovaskularnih bolesnika te oboljelih od dijabetesa.   

ZDK je, podsjetio je ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, s današnjim danom riješio i pitanje liječenja osiguranika lijekom Tocilizumab. Troškovi kupnje tog lijeka za bolničke pacijente, naime, osiguranicima će biti refundirani u Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, ali se, dodao je, radi na tome da se i nabavka lijeka refundira direktno bolnicama pa bi pacijente poštedili traženja i kupovine potrebnog lijeka.

-Nikada nismo imali enorman skok zaraženih lica, kakav su imali drugi kantoni. Naš zdravstveni sistem to ne bi podnio. Mi imamo samo 15 anesteziologa, od kojih je jedno vrijeme njih devet, istovremeno, bilo na bolovanju zbog zaraze koronavirusom. Imamo i samo šest infektologa, a upravo su anesteziolozi i infektolozi najvažniji u liječenju ovih bolesnika - podsjetio je Jupić.

On se, također, složio sa konstatacijom kako je "prilično veliki broj smrtnih slučajeva“, ali to je, smatra, posljedica što na državnom nivou nemamo ministarstvo zdravstva, jedinstvene epidemiološke mjere, ali ni obavezno PCR testiranje na ulazu u državu te kao država imamo problema sa nabavkom vakcina.

Jupić je dodao i kako bi, ako se u obzir uzmu i testiranja u privatnim ustanovama, broj testiranih u tom kantonu bio između 65.000 - 70.000.

-Nijednog trenutka nije došlo u pitanje smještanje najtežih pacijenata u bolnicu. Uspjeli smo do sada spriječiti i kolaps zdravstvenim ustanovama - podvukao je Jupić.

Dodao je da su svi najteži pacijenti, u datim uslovima, dobili bolnički tretman te se u tom kantonu, kako je kazao, ako može biti utjeha, umiralo u bolnicama.

Kantonalna bolnica Zenica, zbog kadrovskih kapaciteta, može zbrinuti 150-160 ljudi, mada su za takve pacijente osigurali 360 ležajeva, dok Opća bolnica Tešanj, koja nema respiratorni centar te zbrinjava lakše i srednje teške slučajeve, može zbrinuti između 60 i 80 osoba.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako su zaposlili više od 50 medicinskih sestara te ih uključili u borbu protiv koronavirusa, a u planu je zapošljavanje još pet sestara.

-Do početka pandemije, pacijenti iz općina sa juga našeg kantona težili su da idu na tretman u Sarajevo, a sada svi traže da dođu u našu bolnicu - istakao je Skomorac.

Huseinagić je, u odgovoru na zastupnička pitanja, istakao kako ZDK već ima pripremljen Plan vakcinacije, koji je usklađen s planom FBiH, a se čekaju veće količine vakcina.

-Sutra će u Gradskoj areni 'Husejin Smajlović' biti održana vježba osam timova Doma zdravlja Zenica, s ciljem da se dnevno vakciniše 1.000 osoba. Drugi gradovi i općine imaju spremne sportske dvorane sa tri do pet timova - kazao je Huseinagić.

Najavio je da će u tom kantonu, kada počne masovna vakcinacija, biti angažirano više od 60 timova te da već sada taj proces provodi 12 stacionarnih i četiri mobilna tima.   

Zastupnici su, sa 29 za i jednim suzdržanim glasom te bez glasova protiv, prihvatili Informaciju te dali podršku Vladi ZDK i Kriznom štabu Ministarstva zdravstva ZDK da nastave neophodne aktivnosti na suzbijanju širenja koronavirusa.

Skupštinskim zaključkom, Vlada ZDK se zadužuje da, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, razmotre različite vrste i načini finansijske pomoći pravnim i fizičkim licima, da im se nadoknadi šteta zbog nemogućnosti obavljanja njihove djelatnosti te da se podrže zdravstvene ustanove koje nose i najveći teret borbe protiv koronavirusa. 

Usvojen je i zaključak koji je predložio zastupnik Ismet Sarajlić (SBB) iz Zenice, kojim se traži da se uputi dopis prema Vladi FBiH, kako bi, osim pomoći za kliničke centre, dio sredstava za borbu protiv koronavirusa bio usmjeren i prema kantonalnim bolnicama u FBiH. 

Usvojena je druga tačka dnevnog reda - Inicijativa Grada Visokog za izmjenu Zakona o javnom redu i miru ZDK, koja policiji omogućava lakša provedba propisanih epidemioloških mjera.

Skupštinskim zaključkom Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK dobili su zaduženje da, u smislu predložene inicijative, a u roku od 15 dana, pripreme i u skupštinsku inicijativu dostave prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo