Bosna i Hercegovina     | 15.04.2021. 15:00 |

Vlada FBiH - Rekonstrukcija sjevernog ulaza u Mostar projekt od javnog interesa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. aprila (FENA) - Federalna vlada je utvrdila da je rekonstrukcija raskrsnice na M-17 na sjevernom ulazu u Grad Mostar (dionica Potoci) projekt od javnog interesa za Federaciju BiH.

Takva odluka omogućava pribavljanje urbanističke saglasnosti i obavljanje postupaka eksproprijacije na zemljištu, sa objektima i infrastrukturom, kao i početku realizacije ovog projekta.

Za realizaciju Odluke zaduženi su Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo i Grad Mostar.

USVOJENA ČETIRI PROGRAMA ZA PRIPADNIKE BORAČKE POPULACIJE

Vlada FBiH je usvojila četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim budžetom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, u ukupnom iznosu 2.640.000 KM.

Programom pomoći u liječenju boraca - branitelja utvrđen je iznos od 1.500.000 KM. Pravo na ta sredstva imaju demobilizirani branioci za vlastito ili liječenje članova uže porodice, te porodice poginulih branilaca, kao porodica i umrlih ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja i demobiliziranih branilaca.

Drugim programom, ukupno vrijedim 180.000 KM, obuhvaćeno je 80.000 KM za Savez logoraša BiH, 40.000 KM za Hrvatsku udrugu logoraša Domovinskog rata u BiH, kao i 60.000 KM za istraživačko-dokumentacione aktivnosti i zaštitu žrtava i svjedoka genocida.

Transfer za udruženja proistekla iz posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata iznosi 360.000 KM, dok je, četvrtim programom, na ime pomoći u sufinansiranju troškova sahrana i dženaza pripadnika branilačkih populacija utvrđen iznos od 600.000 KM.

INICIJATIVA ZA ZAŠTITU JADRANSKOG MORA

Federalna vlada je prihvatila informaciju o identifikovanim potrebama za pokretanje inicijative za regulatorno i institucionalno uređenje upravljanja i zaštite Jadranskog mora u granicama Bosne i Hercegovine.

Tu informaciju Vlada će uputiti Vijeću ministara BiH kao inicijativu za regulatorno i institucionalno uređivanje upravljanja i zaštite Jadranskog mora kao dijela teritorije BiH i prekogranične vode i određivanje nadležnog organa na nivou BiH za pripremu potrebne regulative i planova kojim će propisati jasne obaveze i odgovornosti pojedinačnih institucija u dijelu upravljanja i zaštite, kako obalnih morskih voda, tako i teritorijalnog mora.

Regulativa i planovi treba da, uz ostalo, osiguraju institucionalno jačanje kapaciteta i koordinacije svih nivoa vlasti radi sveobuhvatnog upravljanja i zaštite mora i morskog okoliša, te usklađivanje mjera zaštite obalnih morskih voda i teritorijalnog mora radi očuvanja morskog okoliša i obalnog područja Jadranskog mora.

SAGLASNOST ZA PRODAJU DOMA PENZIONERA „NEDŽARIĆl“

Vlada FBiH je Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje dala saglasnost za provođenje postupka prodaje nekretnine u vlasništvu tog zavoda. Riječ je o prodaji Doma penzionera "Nedžarići“ u Sarajevu, pribavljanjem ponuda putem zatvorenih koverti, po početnoj cijeni od 10.364.140 KM.

Prodaja će biti izvršena putem Agencije za privatizaciju u FBiH, a u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, na osnovu posebnog ugovora koji će zaključiti Federalni zavod i Agencija.

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

Federalna vlada je razmatrala zahtjev koji je, povodom pogoršanja epidemiološke situacije, uputila Vlada Srednjobosanskog kantona za nabavku kisika i lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U izjašnjenju Vlade FBiH je istaknuto da uvoz i promet lijekova koji obuhvata nabavku, skladištenje, transport i prodaju mogu obavljati pravne osobe (veleprometnici) koje imaju dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Uvidom u spisak lijekova koji imaju odobrenje za stavljanje u promet utvrđeno je da se medicinski kisik nalazi u prometu u BiH i da je njegov uvoz i promet slobodan.

U slučaju da je zdravstvenim ustanovama u FBiH potreban lijek koji se ne nalazi u prometu u BiH, moguće ga je uvesti putem ovlaštenog veleprometnika i to kroz interventni uvoz u skladu s Pravilnikom o uslovima uvoza lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u BiH. Dakle, potrebno je da zdravstvene ustanove na području Srednjobosanskog kantona pokrenu uobičajne procedure za nabavku lijekova za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.

Vlada FBiH danas je ocijenila da je odredba člana 1. stav 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata jasna i da nema potrebe za davanje autentičnog tumačenja, kako je to traženo inicijativom JP Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar.

STRATEGIJA RAZVOJA SUSTAVA UNUTARNJIH FINANSIJSKIH KONTROLA

Federalna vlada je usvojila Strategiju razvoja sustava unutarnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru FBiH za razdoblje od 2021. do 2027. Federalno ministarstvo finansija će Strategiju objaviti na svojoj web stranici, a ovaj dokument će biti proslijeđen Parlamentu FBiH radi informiranja.

To je treća po redu strategija u toj oblasti i predstavlja nastavak opredjeljenja Vlade FBiH za daljnje jačanje preduvjeta za zakonski usklađeno, efikasno, transparentno i odgovorno upravljanje javnim finansijama i nastavak aktivnosti vezanih uz dalje usuglašavanje domaćeg sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje proračunske odgovornosti.

Obveza uspostave i razvoja sustava javnih unutarnjih finansijskih kontrola u javnom sektoru FBiH, sukladno međunarodnim standardima i dobroj praksi, ujedno proizlazi i iz potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što predstavlja jednu od oblasti za usuglašavanje pravne stečevine u poglavlju koje se odnosi na finansijske kontrole u procesu pristupnih pregovora BiH sa EU. U to svrhu, Strategija prati preporuke nadležnih tijela Evropske komisije.

Strategija treba doprinijeti funkcionalnom i djelotvornom sustavu javne unutarnje finansijske kontrole kojim bi bili ublaženi  ključni rizici u poslovanju i unaprijeđen rad organizacija javnog sektora u FBiH. To podrazumijeva dalje integriranje i operacionalizaciju finansijskog upravljanja i kontrola u ključne procese, fokusirane na područja visokog rizika i podržane neovisnom i profesionalnom funkcijom unutarnje revizije.

Kako bi to bilo ostvareno, potrebno je težiti ostvarenju konkretnih strategijskih i operativnih ciljeva u tri ključne oblasti - finansijskom upravljanju i kontroli, unutarnjoj reviziji, te praćenju i izvješćivanju.

USVOJEN IZVJEŠTAJ INTERRESORNE RADNE GRUPE

Danas je usvojen izvještaj o radu Interresorne radne grupe Vlade FBiH za izradu i provođenje Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u Federaciji BiH za 2020., a ta radna grupa zadužena je da nastavi aktivnosti u skladu sa zadacima iz Rješenja o imenovanju.

Vlada zahtijeva od javnih federalnih organa, institucija, tijela i pravnih osoba da, u skladu s planiranim aktivnostima i vremenskim rokovima iz Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma u FBiH od 2020. do 2025., poduzmu mjere na realizaciji obaveza iz svoje nadležnosti.

Nadležna federalna ministarstva zadužena su današnje zaključke dostave na upoznavanje i postupanje kantonalnim i općinskim tijelima.

Usvojeni izvještaj bit će postavljen na web stranicu Vlade FBiH.

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Vlada Federacije BiH je razmatrala Prednacrt zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, koji će Vlada ponovo razmatrati nakon što u njega budu ugrađene sugestije iz današnje rasprave.

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost na Nacrt aneksa 1 Ugovora o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata Terminala Blažuj od 31. oktobra 2020.

Data je saglasnost na granske kolektivne ugovore za službenike organa uprave i sudske vlasti, te za djelatnost poštanskog saobraćaja.

Usvojeni su izvještaji o odobravanju izdvajanja finansijskih sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH budžeta FBiH za 2021., kao i o izvršenoj reviziji verifikacije stare devizne štednje za 2020. 

Federalna vlada prihvatila je Analitički izvještaj Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH za 2020., koji će podnijeti Parlamentu Federacije BiH radi razmatranja i usvajanja.

Vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva prostornog uređenja o kadrovskoj popunjenosti Komisije za koncesije, te zadužila ovo ministarstvo da pokrene procedure popunjavanja Komisije u skladu sa odredbama Zakona o koncesijama.

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je donijela odluke o raspisivanju javnog konkursa, te utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje za imenovanje jednog člana Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH. Imenovana je i Komisija za provođenje ovog postupka, te utvrđen tekst javnog konkursa.

Donesene su i odluke o raspisivanju javnog konkursa, te utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje jednog člana Nadzornog odbora privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići, uime državnog kapitala, te je utvrđen teksta tog javnog konkursa.

Federalna vlada je donijela odluke o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kriterija i o poništavanju javnog konkursa za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz FBiH. Utvrdila je kriterije i donijela Odluku o ponovnom raspisivanju javnog konkursa za ovaj izbor i imenovanje. Imenovana je i Komisija za provođenje tog postupka, te je utvrđen tekst obavještenja o poništenju i ponovnom raspisivanju javnog konkursa.

Za članove Interresorne radne grupe za analizu Informacije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o Zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH - Komisije za sigurnost i Izvještaja Federalne uprave civilne zaštite o poduzetim aktivnostima na izradi novog Zakona o sistemu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti, te predlaganja Vladi Federacije BiH usaglašenog teksta Prednacrta zakona o sistemu zaštite i spašavanja i civilnoj zaštiti, imenovani su Enisa Bajrović (predsjednica), te Murat Baručija, Rijada Halilović, Samir Čolak, Damir Šapina i Sanin Pačariz (članovi).

Federalna vlada je ovlastila Senada Zekića da je zastupa na predstojećoj Skupštini privrednog društva KTK Visoko d.d. Visoko, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana