Svijet     | 15.04.2021. 20:12 |

Bjorkholm: Epidemiološka situacija u Švedskoj postala ozbiljna

FENA Internet

STOCKHOLM, 15. aprila (FENA) - Zdravstvene vlasti u Švedskoj saopćile su da je situacija s koronavirusom u zemlji "ozbiljna" i da su se bolnice brzo napunile pacijentima širom zemlje.

Švedska je prijavila više od 7.000 novih slučajeva koronavirusa i 41 smrtni slučaj u protekla 24 sata. Britta Bjorkholm iz Švedske agencije za javno zdravstvo kaže da je "sada vrijeme da počnemo slijediti preporuke."

Oko 400 pacijenata s COVID-19 trenutno se liječi na odjelima intenzivne njege u bolnicama. Bjorkholm kaže da je sve veći broj slučajeva otkrivenih kod djece i mladih u Švedskoj. Ali naglasila je da je to vjerojatno zbog poboljšanih postupaka testiranja, a ne zbog novonastalih trendova, javlja AP.

Kaže da su nedavne studije pokazale da se čini kako brzo raširena varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji ne povećava rizik od ozbiljnih bolesti kod djece i mladih.

Uprkos kašnjenju u cijeloj Evropi s početkom vakcinacije cjepivom Johnson&Johnson, Švedska se drži cilja da svi punoljetni Šveđani dobiju barem jednu dozu do 15. augusta. Švedska je zabilježila više od 892.000 slučajeva koronavirusa i 13.761 potvrđenih smrtnih slučajeva.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!