Svijet     | 16.04.2021. 11:32 |

Merkel traži od parlamenta uvođenje novih ovlasti saveznoj vladi

FENA Internet

BERLIN, 16. aprila (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je tražila od poslanika da odobre nove ovlasti koje bi joj omogućile da uvodi lockdown i policijski sat u regijama s visokim stopama zaraze, tvrdeći da se većina Nijemaca zalaže za strožije mjere.

- Treći val pandemije čvrsto je stegnuo našu zemlju - izjavila je Merkel, čiji je govor u parlamentu bio prekidan primjedbama poslanika iz ekstremno desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja se protivi uvođenju lockdowna.         

- Osoblje jedinica intenzivne njege šalje mi pozive u pomoć jedan za drugim. Ko smo mi da igonrišemo nihove apele - upitala je Merkel.

Njena vlada želi da parlament promijeni Akt o zaštiti od zaraze kako bi omogućio saveznim vlastima da uvedu restrikcije, čak i u slučaju da im se protive vlade saveznih država, u nadi da će ublažiti pritisak na jedinice intenzivne njege.

Uvođenje policijskog sata i odbrenje ovlasti saveznoj vladi iznad onih koje imaju savezne države također su izazvali kritike unutar konzervativnog bloka Merkel, za koji ankete javnosti pokazuju da će imati najgori nastup u historiji na septembarskim nacionalnim izborima.

Za razliku od Britanije i Francuske, Njemačka je bila nevoljna da uvede drastična ograničenja kretanja u zemlji koja se odlučno zalaže za zaštitu demokratskih sloboda zvog svoje nacističke i komunističke prošlosti.

Protivnici lockdowna održavali su demonstracije širom Njemačke, ali posebno na bivšem komunističkom istoku, koji je više naklonjen AfD. Ta stranka s kranje desnice tvrdi da restrikcije nisu uspjele zaustaviti pandemiju i da su najnijele veće štete ekonomiji i mentalnom zdravlju ljudi.

Merkel je priznala u govoru da nove ovlasti nisu neuništivo rješenje za pandemiju, za koju ona tvrdi da može samo biti poražena vakcinacijom.

Parlamentarna čelnica AfD, Alice Weidel, izjavila je da su nove mjere napad bez presedana na temeljne demokratske slobode.

- Predloženi amandmani na Akt o zaštiti od zaraze alarmantan su dokument o autoritarnoj državi. To potonuće u autoritarne demone dolazi iz kancelarijata i od vas, gospođo kancelarko - izjavila je Weidel.

Merkel je zurila u svoj smartphone tokom većeg dijela govora Weidel, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana