Svijet     | 16.04.2021. 13:00 |

Tedros: Broj zaraženih raste "zabrinjavajućom" stopom

FENA Internet

ŽENEVA, 16. Aprila (FENA) - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) izjavio je u petak da se broj zaraženih od koronavirusa nastavlja širiti „zabrinjavajućim“ stopama i naglasio je da se broj potvrđenih zaraza po sedmici skoro udvostručio tokom protekla dva mjeseca.

Na današnjem brifingu za novinare, generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, kazao je da se broj novozaraženih „kreće najvišom stopom zaraze do sada u pandemiji“.

Tedros je naglasio da neke zemlje koje su bile u stanju da suzbiju široke epidemije COVID-19 sada suočavaju s naglim povećanjima broja zaraženih, navodeći Papuu Novu Gvineju kao primjer.

- Do početka godine, Papua Nova Gvineja javila je o manje od 900 zaraženih i devet preminulih - kazao je Tedros i dodao da je ta zemlja sada potvrdila više od 9.000 zaraženih i 83-oje preminulih, od kojih je polovina prijavljena u prošlom mjesecu.         

- Papua Nova Gvineja je savršen primjer zašto je ravnopravnost u vakcinaciji tako bitna - izjavio je Tedros, dodajući da se ta otočna pacifička zemlja oslanja na donacije vakcina iz Australije i u okviru COVAX inicijative uz podršku UN-a.

Do sada je COVAX isporučio oko 40 miliona vakcina u više od stotinu zemalja, ili dovoljno da zaštiti oko 0,.25 posto svjetskog stanovništva, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'