Svijet     | 16.04.2021. 13:42 |

Salehi: Iran započeo s obogaćivanjem urana do 60 posto u Natanzu

FENA Internet

TEHERAN, 16. Aprila (FENA) - Iran je započeo s obogaćivanjem urana od  60 posto u postrojenju Natanz, izjavio je čelnik iranske nuklearne agencije u petak, nekoliko dana nakon eksplozije u tom postrojenju za koju je Teheran optužio Izrael.

- Proizvodimo oko devet grama 60 posto obogaćenog urana po satu. Mi, međutim, radimo na aranžmanima da to umanjimo na pet grama po satu - izjavio je Ali Akbar Salehi, direktor Organizacije za atomsku energiju Irana.

Ranije je predsjednik parlamenta Mohammad Qalibaf saopćio da su iranski naučnici uspješno započeli s obogaćivnjem urana do 60 posto u 12.40 sati iza ponoći po lokalnom vremenu (u 08.10 po srednjoevropskom vremenu).

-  Volja iranskog naroda čini čuda koja osujećuju svaku urotu - objavio je Qalibaf na Twitteru.

Iran je saopćio da je odluka o povećanju obogaćivanja urana na najviši nivo ikada odgovor na izraelsku sabotažu u ključnom nuklearnom postrojenju Natanz u nedjelju.

Iran i svjetske sile sastaju se u Beču u pokušaju da spasu nuklearni sporazum iz 2015. koji je napustio Washington prije tri godine, u naporu potencijalno zakompliciranim odlukom Teherana da pojača obogaćivanje urana.

Sporazum iz 2015. nastoji otežati Iranu da proizvede atomsku bombu - što Teheran negira da je ikada pokušao stvoriti - u zamjenu za ukidanje sankcija.

Abbas Araqchi, šef iranskog pregovaračkog tima na nuklearnim razgovorima u Beču, izjavio je u ovoj sedmici da će Iran aktivirati 1.000 naprednih centrifuga u Natanzu.

Iranski zvaničnik izjavio je Reutersu da će se obogaćivanje urana do 60 posto obavljati „samo u manjim količinama".

Izrael, koji se protivi nuklearnom sporazumu, nije zvanično komentirao incident u Natanzu.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana