Regija     | 16.04.2021. 14:05 |

U Hrvatsku stiže 1,8 milijuna doza Pfizerova cjepiva

FENA Agencije

ZAGREB, 16. travnja (FENA) - Hrvatska bilježi 32-postotni tjedni porast novooboljelih od covida, no očekuje i 55-postotnu procijepljenost do 1. srpnja i isporuku 1,8 milijuna doza Pfizerova cjepiva, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

I dalje bilježimo porast broja novozaraženih, na tjednoj razini on iznosi 32 posto, a današnji udio pozitivnih među testiranima je 29,2 posto, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u Europskoj uniji, a po stopi smrtnosti od covida na 17. mjestu. Najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji, prenosi Hina.

"Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Primit ćemo ukupno 1,805 milijuna doza do kraja lipnja”, rekao je Capak istaknuvši kako je vrlo realno da ćemo imati oko 55 posto procijepljenih do 1. srpnja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako bi bilo šteta sada stradati od teškog oblika bolesti, ako možemo dočekati cijepljenje, i poručila da "nema nedodirljivih kod korone", jer se i kod mlađih mogu razviti teški oblici bolesti.

Istaknula je kako je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji, južnoafrička se kreće na oko pet posto, a brazilska je pod kontrolom.

"Sve europske zemlje bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina, to se vezuje s manjom smrtnošću", rekla je Markotić.

No, zarazna bolnica je već danima puna, a zabrinjava teško stanje mlađih osoba od 25 do 40 godina, koje dolaze u bolnicu s teškom obostranom upalom pluća.

"Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i društvo", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da su jučer produljene ranije donesene nacionalne mjere. Produljene su mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj županiji i Zagrebu, a došao je i zahtjev za pooštravanjem mjera u Brodsko-posavskoj županiji.

"Te se mjere odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a izdana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati", rekao je Božinović.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo