Svijet     | 16.04.2021. 15:35 |

Serum institut traži od Bidena ukidanje embarga na izvoz sirovina za vakcine

FENA Internet

NEW DELHI, 16. aprila (FENA) - Adar Poonawalla, izvršni direktor indijskog Serum Instituta, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina i ključnog dobavljača za inicijativu COVAX, podržane od strane Ujedinjenih nacija, zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da ukine embargo na izvoz sirovina potrebnih za proizvodnju COVID-19 cjepiva.

- Ako se želimo istinski ujediniti u pobijeđivanju ovog virusa, u ime industrije vakcina izvan SAD-a, ponizno vas molim da ukinite embargo na izvoz sirovina iz SAD-a kako bi proizvodnja cjepiva mogu povećati - napisao je Poonawalla na Twitter, javlja AP.

Poonawalla je ranije rekao za Associated Press da će nedostupnost određenih sirovina, poput specifičnog materijala potrebnog za uzgoj mikroorganizama, uticati na proizvodnju vakcine koju je razvila američka farmaceutska kompanija Novavax na Serum Institutu. Serum Institut i Novavax sklopili su ugovor o isporuci 1,1 milijardu doza vakcine za COVAX.

Indija je u petak potvrdila preko 200.000 novih slučajeva virusa za 24 sata. Usred naleta koji je preplavio bolnice i ostavio nespremne vlasti da se prepucavaju, zemlja pokušava vakcinisati dovoljno ljudi da uspori širenje virusa.

Da bi to učinila, Indija je zaustavila izvoz vakcina u druge države.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom