Kultura     | 16.04.2021. 16:31 |

Komemoracija povodom smrti akademskog slikara Mevludina Ekmečića

FENA Edin Jašarević

TUZLA, 16. aprila (FENA) - U Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli danas je upriličena komemoracija koju su povodom smrti poznatog bosanskohercegovačkog slikara Mevludina Ekmečića organizirali Grad Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić je u uvodnom obraćanju izdvojio najbitnije podatke iz Ekmečićeve biografije te istakao ulogu koju je Mevludin Ekmečić imao u osnivanju Galerije jugoslovenskog poretreta Tuzla, današnje Međunarodne galerije portereta Tuzla.  

Potpredsjednik Upravnog odbora Fondacije Legat Ekmečić iz Brčkog Ćazim Suljević je u svome obraćanju evocirao uspomene vezane za njegove prve kontakte sa Mevludinom Ekmečićem kada se krenulo sa realizacijom projekta osnivanja Legata Ekmečić u Brčkom. 

- Bio sam fasciniran koliko ljubavi, posvećenosti, entuzijazma i energije emanira čovjek sa devedeset godina i prilično narušenog fizičkog zdravlja. Taj prvi utisak i doživljaj njegove osebujne ličnosti upotpunit će naši česti i dugi razgovori i saradnja narednih godina - kazao je Suljević.

On je rekao da je evidentno da je Mevludin Ekmečić žrtvovao karijeru umjetnika podređujući je angažmanu galeriste- muzealca te da su njegov život i ostavština primjer kako se iniciraju i grade institucije koje služe univerzalnim vrijednostima.

Uime Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića pismom se obratio direktor Instituta prof.dr. Faris Gavrankapetanović, koji bio spriječen prisustvovati komemoraciji zbog smrti dvoje prijatelja i saradnika.  Prof. Gavrankapetanović je u pismu istakao dugogodišnju i plodnu saradnju Mevludina Ekmečića s Bošnjačkim institutom.

- Posebno smo počašćeni da smo imali priliku organizirati tri velike izložbe Mevludina Ekmečića povodom 90 godina njegova života i 72 godine umjetničkog  rada u Tuzli, Brčkom i Sarajevu 2020-2021. koje su bile kruna njegovog umjetničkog stvaralaštva i opusa. Mevludinov umjetnički rad i plemenitost ostavili su nemjerljiv trag ne samo na Zbirku umjetničkih djela Instituta nego i na bosanskohercegovačju modernu umjetnost - navodi se u pismu prof. Gavrankapetanovića.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je kazao da je Ekmečić bio angažirani intelektualac koji je krajnje nesebično djelovao u zajednici.

- Mevludin Ekmečić je često više radio za druge slikare i slikarstvo nego za sebe i svoju promociju. Osim što je bio veliki slikar i svestrani inetelektualac, veoma je zaslužan za osnivanje brojnih institucija kulture. Značajan je broj nagrada koje je dobio, a vrijeme će pokazati da je zaslužio i mnogo više - kazao je Imamović.

Mevludin Ekmečić, zvani Ekmek, akademski slikar, rođen je u selu Zaborak kod Čajniča 1929. godine. Osnovnu školu je pohađao u Derventi i Gornjem Rahiću kod Brčkog, Nižu realnu gimnaziju u Brčkom, a Državnu srednju školu za likovne umjetnosti u Sarajevu završio je 1951. Poslije okončanih studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radio je u Tuzli kao profesor historije likovne umjetnosti i likovnog obrazovanja. Godine 1973. imenovan je za direktora Galerije jugoslovenskog portreta u Tuzli, danas Međunarodne galerije portreta, gdje je radio do aprila 1991, kada je otišao u penziju i opet počeo aktivno slikati. Ekmečić je samostalno izlagao više od dvadeset, a kolektivno preko 180 puta u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Autor je i dvije knjige: „Genocid nad Bošnjacima 1992–1995.“ i „Sjećanje na ljude moga vremena“. Član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine je od 1964.godine.

Zajedno sa svojim mentorom i prijateljem Ismetom Mujezinovićem, Mevludin Ekmečić je osnovao Međunarodnu galeriju portreta u Tuzli, a kada je Mujezinović umro, Ekmečić je osnovao Galeriju i Atelje Ismet Mujezinović, te brojne male legate koji su dio Galerije portreta u Tuzli. Neizmjerno veliku ulogu je imao u osnivanju galerije Bošnjačkog instituta u Sarajevu, a veliku podršku je dao osnivanju zavičajnih galerija kao što je galerija "Rizah Štetić" u Brčkom, zatim galerija "Hasan Kikić" u Gradačcu, Umjetnička kolonija OGUS u Srebreniku… Idejni je tvorac i osnivač „Fondacije Legat kuća Ekmečić“, utemeljene 2017. godine u Brčkom, čiji je cilj sačuvati i izložiti javnosti bogato porodično kulturnoumjetničko naslijeđe porodice Ekmečić kroz stalnu postavku slika, skulptura te arhivske, bibliotečke i etnološke građe.

Mevludin Ekmečić je dobitnik više od 55 značajnih priznanja i nagrada, član je Senata Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića u Sarajevu, a 2004. godine dodijeljena mu je titula počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli.

Mevludin Ekmečić je preminuo 14. aprila 2021. u Tuzli.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti