Bosna i Hercegovina     | 16.04.2021. 19:15 |

U Naselju heroja Sokolje gradi se sportsko - rekreacioni centar 'Zlatno polje'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. aprila (FENA) - U Naselju heroja Sokolje, koje nije imalo sportskih sadržaja, ni adekvatnog prostora za djecu i omladinu osim manjeg dječijeg igrališta, Općina Novi Grad Sarajevo gradi sportsko - rekreacioni centar "Zlatno polje".

Centar se gradi u neposrednoj blizini OŠ "Sokolje", na lokaciji koja je po katastru nosila naziv "Zlatno Polje", a sportski i rekreacioni sadržaji bit će izgrađeni na ukupnoj površini od oko 10.000 kvadratnih metara, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Radi se o objektu u sklopu kojeg će biti izgrađeni veliki i manji sportski tereni, fudbalski teren sa umjetnom travom i tribinama, fitnesom na otvorenom, košarkaški teren, trim staza, kao i objekti za svlačionice i ugostiteljski sadržaji. Centar će imati i dječija igrališta sa brojnim sadržajima, ali i prostor za odmor i rekreaciju za stariju populaciju. Cijeli kompleks će biti ograđen i pod određenom vrstom nazora.

Naselje heroja Sokolje jedno je od najvećih naselja u općini Novi Grad kada je u pitanju padinski dio općine. U toku agresije na BiH bilo je najrazrušenije naselje u Gradu Sarajevu. U proteklom periodu radilo se na izgradnji vodovodne i putne infrastrukture, a izgradnjom sportsko - rekreacionog centra, naselje će dobiti raznovrsne sadržaje.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istaknuo je da je ovo dovršetak procesa naseljavanja ovih područja, gdje sada živi više od 5.000 stanovnika. Ranije su tu izgrađeni osnovna škola i ambulanta, međutim ovakav prostor za sport i rekreaciju svih generacija ovo naselje do sada nije imalo.

- Krenuli smo sa Centrom "Safet Zajko", koji je izgrađen u centralnom dijelu općine, zatim sportsko - rekreacionim centrom sa sportskom dvoranom u Buća Potoku, u toku je izgradnja i sportsko - rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, a ovdje u Naselju heroja Sokolje imat ćemo jedan veći teren sa umjetnom travom, koji se može podijeliti na nekoliko manjih terena, terene za košarku, ali i cijeli jedan kompleks igrališta, dječijih i sportskih, te ostalih sadržaja koji će sigurno upotpuniti život na ovom prostoru - kazao je Efendić.

Izgradnja kompleksa počela je u novembru prošle godine, pri kraju je prva faza radova koji su bili obimni, a izvodili su se u zimskom i ranom proljetnom periodu. U narednom periodu slijedi ograđivanje cijelog kompleksa i završetak sportskih terena bez objekata. Vrijednost ugovorenih radova je 600.000 KM.

S obzirom da je najkompleksniji dio posla završen, očekuje se da bi prvi sportski tereni trebali biti otvoreni do kraja građevinske sezone, nakon čega će se krenuti na ugovaranje objekta svlačionica i ostalih sadržaja, uključujući i ugostiteljske.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana