Svijet     | 17.04.2021. 11:49 |

Ruska služba sigurnosti nakratko privela ukrajinskog diplomatu

FENA Internet

MOSKVA, 17. aprila (FENA) – Ruska služba sigurnosti FSB nakratko je uhapsila ukrajinskog diplomatu u St Petersburgu, saopćilo je u subotu ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, u posljednjem jačanju napetosti između susjednih zemalja.

Novinska agencija Interfax ranije je javila kako je FSB saopćio da je Oleksandr Sosonjuk priveden u pritvor kada je pokušao da se domogne povjerljive informacije o bazama podataka ruskih agencija za provođenje zakona tokom sastanka s ruskim građaninom.

- Ta aktivnost nije u skladu sa statusom člana diplomatskog osoblja i neprijateljski je usmjerena protiv Ruske Federacije. Sa stranim diplomatom bavit će se u skladu s međunarodnim pravom - navodi novinska agencija saopćenje FSB.         

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Sosonjuk držan u pritvoru nekoliko sati, ali da je trenutno vraćen u ukrajinski konzulat u St Petersburgu.

Napetosti između Moskve i Kijeva u porastu su, u jeku gomilanja ruskih vojnika duž granice dvije zemlje i sukoba u istočnoj Ukrajini između vojske i proruskih separatista.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je insistirao na mirovnim pregovorima.

- Ukrajinska strana uskoro će odlučiti kako da odgovori na  ovu provokaciju, uzimajući u obzir trenutnu praksu – saopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova o privođenju Sosonjuka, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo