Svijet     | 17.04.2021. 13:26 |

Četvero poginulih u sukobima policije i radnika na gradilištu u Bangladešu

FENA Internet

DHAKA, 17. aprila (FENA) - Najmanje četiri osobe su ubijene i mnogi drugi su ranjeni u subotu kada je policija otvorila vatru na radnike koji su tražili povišicu plata u termoelekrani koja se otvara uz kinesku podršku u jugoistočnom Bangladešu, saopćila je policija.

Policajci su bili prinuđeni da otvore vatru kada su ih demonstranti napali na gradilištu termoelektrane u Chittagongu, saopćio je lokalni policijski zvaničnik Azizul Islam Reutersu putem telefona, govoreći s mjesta incidenta.

- Četvero je poginulo i mnogi drugi su ranjeni. Pokušali smo da kontroliramo situaciju – kazao je Islam, dodajući da su najmanje šestorica policajaca među ranjenima.         

Elektrana vrijedna 2,4 milijarde dolara i smještena 265 kilometara jugoistočno od prijestonice Dhake, glavni je izvor stranih ulaganja u Bangladeš, i jedan je od niza kineskih projekata koje provodi Peking u nastojanju da stvori tješnje veze s Dhakom.         

U 2016., kineska firma SEPCOIII Electric Power Construction potpisala je sporazum s grupom S Alam, bangladeškim konglomeratom odgovornim za građevinske radove na toj lokaciji.

Te su godine četvorica demonstranata koji su se protivili gradnji poginula nakon što su se mještani koji su bili za i protiv gradnje termoelektrane sukobili prije nego što je policija otvorila vatru kada se našla pod napadom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'