Bosna i Hercegovina     | 18.04.2021. 13:09 |

U TK pokrenuta peticija za nastavak online nastave, Krizni štab prati stanje

FENA Hana Imamović

TUZLA, 18. aprila (FENA) - Nakon što su nadležni u Tuzlanskom kantonu odlučili da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizira u školskim klupama pokrenuta je peticija protiv takve odluke koju je do sada potpisalo više od 13.000 ljudi.

Potpisnici peticije tvrde da kontinuirano dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije zbog čega traže da se odustane od takve odluke te da se nastava nastaviti održavati putem online platforme.

- Koronavirus postaje sve opasniji i broj zaraženih stalno raste, a samim time što nekoliko časova provodimo u školi ugrožavamo svoje živote i živote svojih bližnjih. Potpisivanjem peticije povećava se šansa za nastavak provođenja online nastave i smanjenje broja zaraženih - navode potpisnici.

U međuvremenu dio učenika i roditelja Tuzlanskog kantona zatražili su vraćanje nastave na online platformu te ukoliko ne dođe do toga najavili su proteste na koje se, do sada odazvalo, kako tvrde, više od dvije hiljade učenika i roditelja.

Jedan od njihovih zahtjeva je da se vrati online nastava za učenike od šestog od devetog razreda osnovnih škola, kao i učenike od prvog do četvrtog razreda srednjih škola, čiji je osnivač Vlada TK.

- Online nastava se zahtijeva sve dok broj novozaraženih u odnosu na broj ukupno testiranih ne bude ispod 20 posto u vremenskom periodu od sedam dana - navedeno je.

Kako su obrazložili trenutno je veći broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih, nego što je bio slučaj kada je donesena odluka o online nastavi.

Također zatražili su ukidanje eksterne mature za završne razrede osnovnih i srednjih škola zbog trenutno loše situacije s pandemijom COVID-19 navodeći da drugi kantoni funkcioniraju i bez eksterne mature ili imaju samo tri predmeta za polaganje.

Svoje zahtjeve dostavit će ministrima zdravstva te obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona kao i Vladi Tuzlanskog kantona.

Nadležni u Kriznom štabu Tuzlanskog kantona kažu da je, s obzirom da se bliži kraj školske godine, odlučeno da se učenici vrate u školske klupe, uz provođenje svih mjera, a ministar zdravstva Božo  Jurić najavio je da će nastava u školama obustaviti ukoliko dođe do porasta broja oboljelih nastavnika ili učenika.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla i član Kriznog štaba TK Vahid Jusufović kazao je Feni da ukoliko zahtjevi učenika i roditelja dođu pred Krizni štab oni će biti razmotreni.

Upozorio je, međutim, da se zahtjevi kontinuirano mijenjaju jer dok se nastava odvijala online bili su upiti zašto kafići mogu raditi do 21 sat, a nastava se odvija online.

- Situacija jeste još uvijek vrlo nestabilna i s tim se slažem, nije pogoršana, ali nema značajnijeg poboljšanja i to je činjenica. Ukoliko zahtjevi budu dostavljeni Kriznom štabu mi ćemo ih razmotriti ne postoji nikakav problem da se nastava ponovo nastavi odvijati online - dodao je.

Ipak ponovio je da se bliži kraj školske godine zbog čega kaže da će to biti dogovor između Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrazovanja i nauke kako sve to organizirati.

- Nama je najlakše donijeti odluku kojom ćemo djecu vratiti na online nastavu i oko toga ne bi trebalo praviti velike probleme. Samo smo htjeli izaći u susret i samim učenicima da mogu završiti školsku godinu uz minimalne normalne uvjete - napominje Jusufović.

Kaže i da se sjednica Kriznog štaba može organizirati već sutra ili prekosutra kada se takva odluka može predložiti Vladi Tuzlanskog kantona koja u konačnici donosi odluku.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Tuzlanskom kantonu napomenuo je da je trenutno u UKC-u hospitalizirano 240 pacijenata, a posljednjih desetak dana nema većih promjena te je broj novooboljelih između 110 i 130, a broj hospitaliziranih ne opada i on je između 235 i 245.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo