Bosna i Hercegovina     | 18.04.2021. 15:38 |

Obilježena 29. godišnjica akcije 'Pretis'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Dvadesetdeveta godišnjica akcije "Pretis" obilježena je u prisustvu preživjelih učesnika, Udruženja boraca "Patriotska liga" Vogošća i Novi Grad i Udruženja veterana Specijalni odred policije "Bosna", predstavnika općina Vogošća i Novi Grad, predstavnika Kantona Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Vogošća.

Akciju, je 18. aprila 1992. godine, izvela Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH na izvlačenju materijalno-tehničkih sredstava (naoružanja i municije) iz vogošćanske firme "Pretis". Tom prilikom je poginuo brigadni general Safet Hadžić, kao i njegovi saborci Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Obilježavanje 29. godišnjice akcije "Pretis" organiziralo je Udruženje boraca "Patriotska liga" Vogošća u koordinaciji sa sa "Patriotskom ligom" Novi Grad i Udruženjem veterana Specijalni odred policije "Bosna".

Učesnici su se prvo okupili na glavnoj kapiji "Pretisa", koja je ujedno i mjesto pogibije Safeta Hadžića, a zatim je svečanost nastavljena na teretnoj kapiji "Pretisa".

Delegacije su položile cvijeće na spomenike na glavnoj i teretnoj kapiji pokazujući da se ni u vremenima krize poput ove aktuelne sa pandemijom ne smije dozvoliti da se zaborave heroji odbrane od agresije.

Govoreći o značaju te akcije načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je naglasio da hrabrost, sposobnost i spremnost na žrtvovanje ljudi boraca koji su učestvovali u ovoj akciji treba da bude primjer i putokaz za sve nas i u vremenima koja su ispred nas. Također je istakao da su materijalno tehnička sredstva koja su tada izvučena odigrala značajnu, a možda i sudbonosnu ulogu u odbrani Sarajeva, saopćeno je iz Općine Vogošća. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!