Svijet

U Argentini protest zbog online nastave u školama

Internet

BUENOS AIRES, 18. aprila (FENA) - Stotine ljudi u Argentini protestovalo je zbog vladine odluke da se nastava u školama ponovno odvija online u skladu s mjerama uvedenim u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.

Građani su se okupili u Obeliscu, u centru glavnog grada Buenos Airesa, na poziv opozicionara, a protiv mjera koje je uvela vlada predsjenika Alberta Fernandeza nakon povećanja broja zaraženih u zemlji.

Demonstranti su uzvikivali antivladine parole i nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Obrazovanje u školama", "Otvori škole", prenosi Anadolija. 

Demonstracije su održane i ispred predsjedničke rezidencije kao i na drugim lokacijama u Buenos Airesu.

Argentinski predsjednik nedavno je objavio novi set mjera koje su prije nekoliko dana stupile na snagu, a zbog velikog povećanja zaraženih koronavirusom.

U Argentini je uveden noćni policijski sat, a nastava će u narednom periodu biti online.

U Argentini, s otprilike 45 miliona stanovnika, u posljednje vrijeme zabilježen je porast zaraženih te se dnevni broj pozitivnih na COVID-19 kretao i do 21.000.

Argentina, čije su granice zbog epidemije već duže vrijeme zatvorene za turizam, zaustavila je letove s Velikom Britanijom, Brazilom, Čileom i Meksikom kako bi spriječili širenje novih varijanti koronavirusa.

(FENA) J.Č.