Bosna i Hercegovina     | 18.04.2021. 17:52 |

Istraživanje o stavovima društva na temu djece rođene zbog rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. aprila (FENA) - Udruženje "Zaboravljena djeca rata" provodi istraživanje koje ima za cilj ispitati stavove društva na temu djece rođene zbog rata i žena preživjelih.

Istraživanje će omogućiti uvid u realno stanje rasta i razvoja vidljivosti korisnika, kao i stavovi građana o motivima koji vladaju kada su u pitanju preživjele, koje će omogućiti evidentiranje direktne poveznice sa djecom rođenom zbog rata kako bi se utvrdilo da li se dešava transfer negativnih stavova o preživjelim prema djeci rođenoj zbog rata.

U bosanskohercegovačkom kontekstu, ta kategorija obuhvata djecu čiji su očevi bili: vojnici-pripadnici suprostavljene vojske, tj. druge etno-nacionalne grupe u odnosu na grupu kojoj je pripadala majka (roditelji pripadnici ranije zaraćenih, tzv. neprijateljskih strana); zatim pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga (UNPROFOR, IFOR, SFOR i sl.) ili  djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene, navode iz Udruženja "Zaboravljena djeca rata".

Ističu da "ukoliko mediji u svojim sadržajima podstiču netrpeljivost i neravnopravnost važnu ulogu u suprostavaljanju takvim medijskim praksama imaju ne samo institucije koje reguliraju rad medija nego i sami građani".

- Nažalost, živimo u državi čiji je obrazovni sistem politički i etnički obojen i da bi građani imali dovoljno saznanja o tome što je diskriminacija i kršenje principa jednakog postupanja, da bi dobili podsticaj da se aktivno uključe u javnu raspravu o tom društvenom problemu i zahtijevaju djelotvornost nadležnih institucija, važnu ulogu igraju mediji i način kako izvještavaju u diskriminaciji i mogućnostima za njeno suzbijanje - stoji u saopćenju.

Iz Udruženja poručuju da "mediji mogu širiti saznanja o neprihvatljivim praksama i slučajevima diskriminacije, dati glas žrtvama diskriminacije, tražiti odgovore i time podstaći nadležne službe da rade svoj posao".

- Na taj način mogu mediji postati važan generator ostvarivanja načela jednakost i jednakih mogućnosti u društvu. (https://www.diskriminacija.ba). Borba djece rođene zbog rata i žena preživjelih je jako teška, ali moguće je bitku dobiti. 

Link istraživačkog upitnika je: https://forms.gle/JA7BAsfrUtQhBLit5. 

- Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa - poručili su iz Udruženja "Zaboravljena djeca rata". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo