Bosna i Hercegovina     | 19.04.2021. 10:59 |

Predstavnici američke ambasade u posjeti Općini Kalesija

FENA Anisa Mahmutović

KALESIJA, 19. aprila (FENA) - Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić primio je u radnu posjetu predstavnike Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i pripadnike CIMIC tima Oružanih snaga BiH, a tema razgovora bila je održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i SAD-a u blizini općine Kalesija.

Kako je na sastanku rečeno, polovinom maja u Vojnoj bazi Dubrave bit će izvedena vojna vježba na kojoj će učestvovati oko 200 vojnika iz SAD-a te vojnici iz Oružanih snaga BiH, dok će se ista vježba izvoditi na još dvije lokacije u BiH sa učešćem još oko 600 vojnika. Ovom vježbom Bosna i Hercegovina poboljšava partnersku saradnju sa partnerima iz SAD-a i NATO-a i nastavit će razvijati interoperabilnost i sposobnosti za izvođenje operacija.

Prema riječima predstavnika CIMIC timova SAD-a i BiH, njihov zadatak je da upoznaju stanovništvo u lokalnim zajednicama da će u maju iznad Kalesije biti veći broj letova helikopterima te da nemaju razloga za zabrinutost.

- Meni je drago što je politika SAD-a još naklonjena našoj državi i ova vježba koja je planirana u maju je dokaz da su oni još prisutni na našem tlu i da će vježba dodatno doprinijeti sigurnosti i stabilnosti BiH. Svoje znanje koje će u ovim vježbama prenijeti na Oružane snage BiH je nešto što trebamo cijeniti i poštovati, rekao je načelnik Džafić.

Na sastanku je također ponovljeno da će SAD nastaviti pomagati BiH u postizanju cilja pridruživanja euroatlantskoj zajednici i pružanju podrške Oružanim snagama BiH u pružanju odgovora na krizu i drugoj pomoći.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana