Sport     | 19.04.2021. 10:50 |

Najveći klubovi najavili osnivanje evropske nogometne 'Superlige'

FENA Internet

SARAJEVO, 19. aprila (FENA) - Najveći evropski klubovi objavili su da neće igrati Ligu prvaka, te da je na pomolu osnivanje "Superlige" - takmičenja rezervisanog samo za nogometnu elitu Evrope. 

Klubovi osnivači - Real Madrid, Manchester United, Juventus, AC Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atletico Madrid i Arsenal, žele se sastati s FIFA-om i UEFA-om da bi pronašli modalitet održavanja ovog takmičenja, javlja STA.

Prvi predsjednik superlige je Florentino Perez iz Real Madrida, a takmičenju će se uskoro pridružiti još tri kluba. 

- Nova liga dolazi u periodu pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala nestabilnost trenutnog ekonomskog modela evropskog nogometa. pandemija je otkrila sa je potrebna strategija i komercialni pristup za podizanje vrijednosti nogometnih klubova. Klubovi suu proteklim mjesecima imali pregovore s predstavnicima državnih institucija i zaključili su da ponuđena rješenja neće poboljšati finansisjki položaj klubova - stoji u saopćenju osnivača "Superlige".  

Evropska nogometna federacija (UEFA) u nedjelju je najavila sankcije za klubove okupljene unutar "Supelige". Oglasila se i Međunarodna nogometna federacija(FIFA) koja očekuje dialog za rješenje krize u nogometu, te istaknula da se ne slaže sa odvojenom i zatvorenom nogometnom ligom, kakva bi bila "Superliga".

Premijerna sezona ovog takmičenja počela bi što je prije moguće, utakmice bi se igrale tokom sedmice a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima.

Sezona bi počela augustu, a klubovi bi bili podijeljeni u dvije grupe sa po deset ekipa. Tri najbolje ekipe iz obje grupe bi se plasirale u četvrtfinale, a njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu