Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje

Stanić: Pozdravljam otvaranje istrage u predmetu ’propale vakcine’

Pozdravljam odluku Okružnog javnog Tužilaštva Prijedor o provođenju istrage protiv direktora Doma zdravlja u Prijedoru i načelnice Higijensko-epidemiološke službe u predmetu „propalih vakcina“ u Prijedoru – istakao je dr Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

„Rukovodioci Doma zdravlja i Higijensko-epidemiološke službe očigledno nisu postupili po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije pa je potrebno ispitati njihovu vezu sa propadanjem 1300 doza vakcina u Prijedoru. Još kad se propust dogodio istakao sam da postoje elementi nesavjestnog poslovanja što je Tužilaštvo i potvrdilo“ – kazao je Stanić.

On je kazao da mu je drago što se pritisak javnosti isplatio i što je Tužilaštvo formiralo predmet po događaju koji je šokirao čitavu Republiku Srpsku ali i region.

„Nije normalno da niko ne odgovara za prekid hladnog lanca vakcine koja život znači u doba pandemije. LJudski faktor je očigledno izazvao propadanje vakcina bilo da se o propustu u obezbjeđivanju ili o nestručnom raspakivanju i prenošenju vakcina“ – pojasnio je Stanić.

Stanić je kazao da je sankcionisanje ovog slučaja važno jer će se time pokazati da ovakvi slučajevi ugrožavanja javnog zdravlja ne mogu proći nekažnjeno.

 

Sektor za politiku i medije SDS 

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.