Svijet     | 20.04.2021. 18:28 |

Egipatski premijer Madbouly u posjeti Libiji

FENA Internet

KAIRO, 20. aprila (FENA) - Egipatski premijer Mustafa Madbouly doputovao je u utorak u libijsku prijestonicu kako bi raspravljao o trgovinskim i drugim vezama s novoimenovanom vladom, saopćio je njegov ured.

Madbouly je najviši egipatski zvaničnik u posjeti Libiji otkako je ta naftom bogata zemlja potonula u haos u 2011. nakon ustanka uz podršku NATO-a u kome je svrgnut dugogodišnji čelnik Moammar Gadhafi, koji je kasnije ubijen.

Madboulyjev avion sletio je na međunarodni aerodrom Mitiga u Trpoliju s 11 članova njegove vlade i trgovinskih i industrijskih zvaničnika, navodi u saopćenju njegov ured.

Očekuje se da se on sastane s premijerom Abdulom Hamidom Dbeibahom kako bi raspravljali "o brojnim pitanjima i temama od obostranog interesa", dodaje se u saopćenju.

Madboulyjeva posjeta dolazi nakon što je prelazna vlada preuzela vlast u Libiji prošlog mjeseca u cilju organiziranja izbora u toj zemlji sjeverne Afrike u decembru nakon decenije borbi i previranja.

Prelazna vlada uključuje tročlano Predsjedničko vijeće i kabinet koji predvodi Dbeibah. Njeno imenovanje u februaru u okviru procesa pod vodstvom UN-a oživjelo je nade u postizanje stabilnosti u naftom bogatoj Libiji.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sissi primio je Dbeibaha u Kairu u februaru. Naglasio je "svoje nestrpljenje da podrži libijski narod" na putu ka stabilnosti i ponudio je egipatsku ekspertizu u pokretanju razvojnih projekata radi obnove libijske razorene ekonomije.

Libija je podijeljena od 2015. između dvije vlade, jedne na istoku i druge na zapadu, od kojih svaku podržava niz milicija i stranih vlada.

Egipat smatra haos u susjednoj Libiji prijetnjom vlastitoj stabilnosti, s militantima koji koriste libijsku pustinju kao utočište iz koga pokreću smrtnosne napade na egipatske snage sigurnosti i na hrišćane.

Također su deseci hiljada Egipćana godinama nalazili posao u susjednoj Libiji, iako je ta cifra u opadanju nakon ustanka iz 2011., prenosi Associated Press.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo