Regija     | 21.04.2021. 14:29 |

Non paper potaknuo dodatne izljeve nesnošljivosti (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 21. travnja (FENA) - Doc.dr. sc. Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba iz Zagreba izjavio je u srijedu kako je tzv. 'slovenski non paper', odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji, uz ostalo, govori o idejama podjele Bosne i Hercegovine potaknuo dodatne izljeve nesnošljivosti i nerazumijevanja u BiH.

- Nažalost, reakcije na društvenim mrežama pokazuju da dolazi do sve veće polarizacije na nacionalnoj i vjerskoj razini što nije dobro niti za jedno društvo, a pogotovo ne za BiH - kazao je Akrap u izjavi za Fenu nakon održane panel- diskusije o neprimjerenom govoru i govoru mržnje u javnoj komunikaciji.

Upozorio je i na reakcije i govore koji su uslijedili, ustvrdivši kako je najprije trebalo sjesti i racionalno sagledati je li nešto službeno i koje su njegove namjere pa tek onda donositi pojedine zaključke.

U međunarodno-političkim odnosima strpljenje, racionalnost i pronicljivost neophodni su kako bi uvijek mogli pravilno reagirati, no ako reagirate na ovakve stvari odmah na prvu, vrlo vjerojatno ćete pogriješiti - ocijenio je.  

- Izjave koje su uslijedile su vrlo štetne po stabilizaciju BiH - naglasio je Akrap.

Smatra kako bi također trebalo postaviti pitanje - je li non paper uistinu napravljen u Sloveniji i od Slovenaca.

- Krenulo se, ono što se u narodu kaže đonom…, bez da se napravila jedna ozbiljna provjera - naglašava Akrap.

Dotaknuo se i problema majorizacije u BiH i Crnoj Gori, kazavši kako je prepoznatljivost politike nacionalne/etničke/vjerske majorizacije očita kako u BiH tako i u posljednjim legislativnim djelovanjima u Crnoj Gori s ciljem promjene nacionalnog sastava stanovništva u toj zemlji.

Jedan od učesnika diskusije bio je i zamjenik direktora Federalne novinske agencije Ilija Musa koji je kazao kako se današnjem panelu došlo do određenih zaključaka koji idu u pravcu iznalaženja najboljih praksi koje bi regulirale pojavu govora mržnje u javnoj komunikaciji.

- Kada se govori o pojavi govora mržnje na društvenim mrežama, na web portalima, na tragu presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Delfi AS protiv Estonije, valjalo bi poraditi na odgovornosti online medija za korisničke objave, odnosno online mediji bi trebali preuzeti ulogu nadzora takvih objava i uklanjati ih, kao na primjer u Crnog Gori u roku od 60 minuta, s tim da su i njihova rješenja manjkava zbog nedostatnih sankcija - istakao je Musa.

Razgovaralo se i o neprimjerenom govoru koji je potaknut objavom navodnog 'slovenskog non papera'.

- Dotakli smo se i pojave neprimjerenog govora i govora mržnje potaknutog mogućom objavom 'slovenskog non papera' kojem je prethodio hrvatski non paper kojeg je potpisalo još pet država članica EU, pa onda i pisma državnog sekretara SAD-a Antonyja Blinkena i non papera člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji su doveli do usijanja u javnoj komunikaciji gdje u biti društvene mreže i portali iznoseći te teme dovode do različitih sukobljavanja u kojima se jasno vidi da je govor mržnje prisutan u bh. javnom diskursu - ocjenjuje Musa.

Dodaje kako bi baš zbog toga trebalo raditi na sankcioniranju poticanja bilo kojeg oblika mržnje.

- I upravo zbog toga u sljedećem razdoblju valjalo bi poraditi na sankcioniranju, sprječavanju poticanja međunacionalne, međuvjerske i ostalih oblika mržnje temeljenim na pripadnosti nacionalnim ili vjerskim skupinama a tome zasigurno ne pridonose ni izjave visokih političara poput pozivanja na ratove, mogućnosti mirnog razdruživanja ili izjava poput nazivanja određene nacionalne skupine genocidašima - zaključio je Musa.

Na današnjoj panel-diskusiji koja se temeljila na temi javne komunikacije koja je zagađena neprimjerenim govorom i govorom mržnje učestvovali su sudionici iz BiH i Crne Gore, uz domaćine iz Republike Hrvatske i predstavnika Konrad Adenauera.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5750

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1O4szzodB3eEfGtAmKjVZwxgiZ4-0-DxC?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu